Fenomen unic în univers: cum se “aude” luna lui Jupiter
Ai crede că planetele din univers ar fi tăcute. Dar asta nu este în întregime adevărat, dacă știi să asculți.
Investigatorul principal al misiunii Juno a NASA, Scott Bolton, a produs o înregistrare audio a activității câmpului magnetic în jurul lunii lui Jupiter, Ganymede, în timp ce nava spațială Juno a zburat pe 7 iunie 2021.
Clipul de 50 de secunde dezvăluie o schimbare bruscă a activității sondei pe măsură ce sonda spațială a intrat într-o altă parte a magnetosferei lui Ganymede, probabil când a părăsit partea de noapte pentru a intra în lumina zilei.
Sunet unic în univers
Sunetul provine de la schimbarea frecvențelor electrice și magnetice în domeniul audibil. Magnetosfera lui Jupiter o domină pe cea a lunilor sale și este prezentă în înregistrare, dar Ganimede este singura lună din Sistemul Solar care are un câmp magnetic (probabil datorită miezului său din fier lichid). Aceasta nu este o performanță pe care ai putea-o replica în altă parte în viitorul apropiat.
Coloana sonoră a făcut parte dintr-un briefing mai amplu al lui Juno, în care echipa misiunii a dezvăluit cea mai detaliată hartă de până acum a câmpului magnetic al lui Jupiter. Datele au arătat cât timp ar dura Marea Pată Roșie și Marea Pată Albastră ecuatorială pentru a se deplasa în jurul planetei (aproximativ 4,5 ani și, respectiv, 350 de ani).
Nu ai auzi aceste sunete dacă ai putea vizita Ganymede. Cu toate acestea, ele ne amintesc că chiar și lumile aparent moarte sunt deseori pline de activitate pe care o poți detecta folosind instrumentele potrivite.
Astronomii au surprins ceva cu adevărat inedit: ce a fost văzut pe Jupiter
Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, a fost întotdeauna o sursă de minuni pentru astronomi și amatori deopotrivă.
Lovitura, care a fost vizibilă timp de aproximativ patru secunde, a fost confirmată de observațiile efectuate de o echipă condusă de Ko Arimatsu, astronom la Universitatea din Kyoto din Japonia. „Pentru prima dată în istorie, am reușit să observăm simultan fulgerul de lumină în momentul în care un mic corp s-a ciocnit de suprafața lui Jupiter la 22:24 (JST) pe 15 octombrie”, a declarat Organizated Autotelescopes for Serendipitous Event Survey.
Observațiile au inclus două tipuri diferite de lumină, vizibile și infraroșii. Acest lucru a dat celei mai mari planete din sistemul solar o strălucire roz.