Fenomen incredibil pe Pământ: timpul trece mai repede ca niciodată. Dezvăluirea momentului din lumea științei

Fenomen incredibil pe Pământ: timpul trece mai repede ca niciodată. Dezvăluirea momentului din lumea științei

Dacă 2021 nu avea suficiente lucruri speciale, ei bine, la scara Universului se întâmplă ceva incredibil. Și viața noastră de pe Pământ e vizată direct.

Specialiștii susțin că timpul trece mai repede acum decât în orice moment din ultima jumătate de secol. De exemplu, pe 19 iulie 2020, ziua a fost cu 1,4602 milisecunde mai scurtă – cea mai scurtă zi de când au început înregistrările. Altfel spus, rotaţia Pământului este mai rapidă decât în mod normal şi, ca rezultat, ziua este în prezent tot mai scurtă.

În medie, zilele trec acum cu 0,5 secunde mai repede.. Înainte de 2020, cea mai scurtă zi a fost în 2005, dar acest record a fost spulberat de 28 de ori în ultimele 12 luni. Această pierdere diminuată de timp este detectabilă doar la nivel atomic, dar are implicaţii de amploare.

Ce înseamnă asta, de fapt, pentru tine?

Chiar dacă tu nu sesizezi această trecere a timpului, sunt o mulțime de sisteme care se bazează pe precizie. De exemplu, sateliţii şi echipamentele de comunicaţii se bazează pe adevăratul timp aliniat cu timpul solar, care este determinat de poziţiile stelelor, Lunii şi Soarelui.

Pentru a menţine această relaţie, experţii de la Serviciul Internaţional de Rotire a Pământului cu sediul la Paris au adăugat anterior secunde în plus. Acest lucru s-a întâmplat de 27 de ori începând cu anii 70, ultimul fiind în ajunul Anului Nou 2016.

Peter Whibberley, cercetător principal al Laboratorului Naţional de Fizică, susține că este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă dacă rata de rotaţie a Pământului creşte în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru se va întâmpla.

Care ar putea fi cauza? Din fericire, există o explicație. Un studiu din 2015 publicat în Science Advances sugerează că s-ar putea datora încălzirii globale. Pe măsură ce ghețarii se topesc, redistribuirea masei face ca Pământul să se deplaseze și să se rotească mai repede pe axa sa.

Citește și:
Etichete: