De ce Pământul se învârte acum mai repede decât a făcut-o vreodată în ultimii 50 de ani

De ce Pământul se învârte acum mai repede decât a făcut-o vreodată în ultimii 50 de ani

Dacă ai simțit în ultimul timp că nu sunt suficiente ore în zi, există un motiv științific în spatele acestui lucru. Oamenii de știință cred că Pământul se rotește mai repede decât în ultimii ​​50 de ani, ceea ce face ca fiecare zi să fie puțin mai scurtă decât 24 de ore.

De zeci de ani, Pământul a durat de fapt puțin mai mult de 24 de ore pentru a finaliza o rotație. Dar de anul trecut, rotația a durat mai puțin de 24 de ore, potrivit Daily Mail.

Pământul rotindu-se mai repede înseamnă că zilele noastre sunt puțin mai scurte decât de obicei

Pe 19 iulie 2020, ziua a fost cu 1,4602 milisecunde mai scurtă decât întreaga zi de 24 de ore – cea mai scurtă zi de când oamenii de știință au început să țină evidența în anii 1960.

Similar cu anul bisect, cei de la Serviciul Internațional de Rotire a Pământului, cu sediul la Paris, au observat ceea ce este cunoscut sub numele de așa-numitele „secunde de salt” la un total de 27 de zile din anii 1970 – cea mai recentă care a avut loc în ajunul Anului Nou în 2016. Acest lucru înseamnă că aceste câteva secunde suplimentare ajută sateliții și echipamentele de comunicații să se alinieze cu exactitate la timpul solar, care este determinat de pozițiile stelelor, lunii și soarelui.

Deci, ce anume face ca acest fenomen să se întâmple?

Un studiu din 2015 publicat în Science Advances sugerează că s-ar putea datora încălzirii globale. Pe măsură ce ghețarii se topesc, redistribuirea masei face ca Pământul să se deplaseze și să se rotească mai repede pe axa sa.

„Este foarte posibil ca o secundă de salt negativă să fie necesară în cazul în care rata de rotație a Pământului crește în continuare, dar este prea devreme pentru a spune dacă acest lucru este posibil să se întâmple”, spune Peter Whibberley, cercetător științific senior în cadrul grupului de timp și frecvență al Laboratorului Național de Fizică.

În medie, oamenii de știință spun că zilele sunt cu aproximativ 0,5 secunde mai scurte decât 24 de ore. În timp ce această diferență este observată doar la nivel atomic, experții spun că aceasta poate avea un impact semnificativ. „Este posibil ca nevoia unei secunde de salt negative să împingă decizia spre încheierea definitivă a secundelor de salt”, spune Whibberley.

Citește și:
Etichete: