02 iul. 2021 | 11:00

Facebook știe că te-a făcut extremist, rasist și agresiv: gestul insignifiant pentru a rezolva problema

ACTUALITATE
Facebook știe că te-a făcut extremist, rasist și agresiv: gestul insignifiant pentru a rezolva problema

Facebook are problemă imensă cu extremismul, rasismul, bullying-ul și cultivarea agresivității în general. Partea bună este că oficialii gigantului au conștientizat-o, chiar dacă nu fac mai nimic să o rezolve.

Facebook și-a dat seama că nu are nicio șansă să elimine proactiv conținutul rasist sau extremist de pe cea mai mare rețea de socializare a planetei. În consecință, s-a gândit măcar să te avertizeze după ce ai fost expus la răutatea infinită a internetului.

Compania condusă de Mark Zuckerberg a început să-ți servească notificări în cazul în care a simțit că ai devenit extremist. Este vorba de niște mesaje in-app care momentul de față sunt expediate sub formă de test. Partea bună este că acea notificare orientează utilizatorii către resurse menite să combată extremismul .

Redactorii CNN au fost primii care au observat noul tip de notificări, în urmă cu câteva zile, dar între timp au făcut subiectul multor postări pe Twitter, precum cea de mai jos. O versiune a acelorași mesaje vizează prietenii celor care au devenit potențial extremiști.

Pe de o parte, intenția este una lăudabilă. E ca în vorba aia, primul pas pentru a rezolva o problemă este să conștientizezi că o ai. Pe de altă parte, în momentul în care discutăm de oameni vulnerabili care au fost deja ”modelați” după o politică extremistă, orice mesaj prin care să li se atragă atenția asupra acestui aspect s-ar putea să vină prea târziu.

”Grupuri violente încearcă să-ți manipuleze mânia și dezamăgirea. Poți face ceva în legătură cu asta pentru a te proteja pe tine și pe alții.”, se arată într-unul dintre mesaje. Rămâne să vedem cât de bine funcționează aceste mecanisme, dar partea bună este că notificările vor trimite utilizatorii către organizații cu o vastă expertiză în domeniu, precum Life After Hate, specializată pe încurajarea oamenilor de a părăsi grupuri extremiste.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele