29 ian. 2021 | 18:50

Facebook face zid în jurul bogaților de pe Wall Street: cum a intervenit în mișcarea GameStop

ACTUALITATE
Facebook face zid în jurul bogaților de pe Wall Street: cum a intervenit în mișcarea GameStop

Facebook a decis să intervină în scandalul GameStop și a închis un grup pe care se puneau la cale mișcări similare.

Facebook a decis să închidă un grup denumit Robinhood Stock Traders pe care se purtau discuții similare celei de pe grupul Reddit, de unde a luat naștere mișcarea GameStop. Compania lui Mark Zuckerberg a redus, astfel, la tăcere un grup pe care activau nu mai puțin de 157.000 de utilizatori.

Creatorul acestui grup, Allen Tran, un american în vârstă de 23 de ani susține că-n notificarea primită scria că acel grup ar fi încălcat politicile referitoare la exploatarea sexuală, deși, la prima vedere, discuțiile de pe grup n-aveau legătură cu așa ceva, scrie Reuters.

Facebook apără Wall Street

Pe grupul Robinhood Stock Traders s-ar fi purtat discuții referitoare la cumpărarea de acțiuni ale unor companii aflate cu un picior în groapă și ale căror valori ar fi urmat să scadă în următoarea perioadă, potrivit pozițiilor deschise de marii investitori de pe Wall Street. Fix ca-n cazul GameStop, despre care ți-am povestit AICI.

Pe lângă compania menționată, se află și altele precum AMC Entertainment și BlackBerry. Utilizatorii s-ar fi folosit de aplicații de trading precum Robinhood pentru a achiziționa acțiuni în același timp. Pe cale de consecință, împingeau prețurile în sus, iar marii investitori care pariaseră pe scădere (short selliing) ar fi avut de pierdut.

Allen Tran, administratorul grupului a dat de înțeles că decizia Facebook are legătură cu politica sa discreționară și a spus că închiderea grupului e cauzată de faptul că discuțiile aveau loc pe ”pe Facebook, nu pe o platformă liberă ca Reddit”. Câțiva dintre membrii grupului reușiseră să facă, în recentele tranzacții, câteva mii de dolari.

Ce bate la ochi în toată această situație e faptul că Facebook nu și-a explicat decizia. A preferat să vorbească despre ”exploatare sexuală”, dar după ce administratorul grupului a spus că nu a văzut nicio discuție despre așa ceva, compania n-a mai revenit cu lămuriri pe subiect.

GameStop, începutul unei revolte?

Povestea GameStop a început după ce mai mulți investitori privați au decis să se revolte împotriva giganților de pe Wall Street care fac bani mulți din short selling. Din cauză că GameStop era cu un picior în groapă, mulți dintre ei împrumutau acțiuni, le vindeau de regulă la un preț ridicat și apoi așteptau ca valoarea ei să scadă accelerat și o cumpărau mai ieftin. Abia apoi o returnau.

Fix după acest model au acționat și investitorii mici, care s-au coalizat pe Reddit. Dar au făcut totul pentru a ridica, de fapt, prețul acțiunilor. Și au reușit.

Toată mișcarea de pe Reddit – reunită în grupul cunoscut drept “WallStreetBets” – e văzută drept o mișcare de atacare a sistemului extrem de bogat și profitabil de pe Wall Street, unul care pare imposibil de penetrat. Efortul lor a fost unul demonstrativ: au vrut mai mult să inducă panica în rândul marilor investitori care pariază masiv pe scăderea acțiunilor companiilor precum cea americană și să atragă atenția asupra practicilor la limita moralității prin intermediul cărora bogații devin și mai bogați.