Explozia prețului la energie de la noi, motiv de panică în Asia: ce se întâmplă la iarnă

Explozia prețului la energie de la noi, motiv de panică în Asia: ce se întâmplă la iarnă

Criza de aprovizionarea cu energie din Europa este motiv de îngrijorare pentru Asia. Aceste probleme nu vor dispărea curând, având în vedere că urmează sezonul de iarnă.

Problemele de aprovizionare cu energie sunt la nivel mondial. Vine iarna și toate țările vor să se asigure că au suficiente stocuri. Tendința de apreciere globală a prețurilor este așteptată să continue pe parcursul iernii. În sezonul rece cererea din emisfera nordică va fi la nivel maxim. Aceasta va alimenta inflația și va pune în pericol o revenire economică fragilă.

De ce sunt speriați asiaticii în legătură cu achiziționarea de gaze naturale?

”Asia este puțin panicată pentru că anul trecut a avut o iarnă foarte aspră”, spune Ogan Kose, director la Integrated Gas at Accenture. Cumpărătorii se pregătesc pentru o nouă iarnă dificilă. Ei vor să se asigure că au suficiente stocuri, iar pentru asta sunt dispuși să plătească prețuri mai mari. Importatorii din Japonia și India vor să își asigure livrările, chiar dacă costurile sunt mai mari.

Miercuri, firmele Tohoku Electric Power Co. din Japonia, și Gail India Ltd. din India, au cumpărat GNL la cele mai ridicate prețuri din această perioadă. Livrarea gazelor naturale se va face doar în noiembrie și decembrie.

Din cauza prețurilor volatile, tranzacțiile pe piața de GNL din Asia-Pacific au fost modeste. Astfel că, unii utilizatori din Asia au optat pentru varianta creșterii livrărilor via contracte mai ieftine pe termen lung. Alții, au oprit complet achizițiile de pe piața spot mizând pe faptul că prețurile vor scădea, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Se pare că, toată această agitație pentru achiziționarea de gaze naturale nu se va calma prea curând. Livrările din sezonul rece trebuie asigurat, de aceea toată lumea își caută variante care să le asigure acest lucru. Asia, la fel ca și alții acceptă condițiile actuale pentru se asigura pentru sezonul care urmează.

Citește și: