Explicația pentru scumpirile îndurate de români, oficială: ce s-a întâmplat cu prețul gazelor naturale

Explicația pentru scumpirile îndurate de români, oficială: ce s-a întâmplat cu prețul gazelor naturale

Scumpirile la energie electrică și gaze naturale reprezintă o problemă de proporții în întreaga Europă. Toate țările sunt afectate, dar ministrul Energiei are o explicație cât se poate de simplă.

După câteva luni în care autoritățile române s-au dat peste cap pentru a găsi un mecanism prin care să ajute populația grav afectată de scumpirile la energie, Virgil Popescu a venit cu câteva afirmații neobișnuite. ”Cu toții știm motivul creșterii prețului gazelor naturale”, a insistat oficialul.

De ce s-au scumpit gazele naturale în România

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost prezent la recepția Stație de Uscare Gaze Naturale – Grup 145 din localitatea Bilciurești. În acel context, oficialul a insistat asupra faptului că motivul creșterii prețului gazelor naturale este cât se poate de simplu și pleacă integral din Rusia.

Popescu a afirmat că există o speculă în piață, dar aceasta este făcută de Federația Rusă prin operatorul de utilități Gazprom. Partea bună este că, în opinia ministrului, după această iarnă, vom observa cu toții o scădere a prețului la gaze naturale.

„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piata făcută de Federaţia Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimăm că, după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei Nord Stream, preţurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul, precizând că acest lucru se vede şi pe bursele europene, unde preţurile sunt la jumătate. Deci, estimăm o scădere a preţului la gaze naturale, după această iarnă”, a spus ministrul, citat de News.ro.

Cu această ocazie, Virgil Popescu a menționat și faptul că nu doar cetățenii obișnuiți au parte de ajutor de la stat pentru plata facturilor la energie. În schimb, IMM-urile au, de asemenea, o schemă de ajutor, prin care primesc o subvenție atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, pentru a trece în condiții bune peste iarnă.

Citește și: