Elicopterul Ingenuity al NASA a reușit primul său zbor și a început să exploreze planeta Marte. Ce a aflat până acum
Elicopterul Marte de la NASA, Ingenuity, doar ce a realizat primul zbor controlat vreodată pe suprafața altei planete, un eveniment primit cu aplauze și urale la Jet Propulsion Laboratory al agenției, când datele au început să intre în sistem.
După, ce-i drept, niște probleme tehnice și câteva amânări, Ingenuity și-a executat perfect planul de a zbura 30 de secunde la trei metri deasupra suprafeței marțiene, surprins de camera roverului Perseverance al NASA, aflat la câteva sute de metri distanță. Și acum, spun oficialii, este într-o formă chiar mai bună decât era înainte de zbor, conform site-ului agenției.
În urmă cu aproximativ o săptămână, elicopterul de pe planeta Marte al celor de la NASA ar fi trebui să aibă primul zbor. Din păcate, din cauza unui bug software, s-a optat pentru remedierea problemei printr-o actualizare de firmware, iar lansarea a fost amânată.
Elicopterul Ingenuity a realizat o premieră mondială
Potrivit lui Bob Balaram, inginerul șef al Ingenuity la JPL, elicopterul „care este la capacitatea lui maximă” a reușit să scuture niște praf care se acumulase pe panourile sale solare înainte de zbor. Asta înseamnă că acum este capabil să „producă și mai multă energie solară decât înainte”.
Încărcarea bateriilor este crucială, deoarece elicopterul se bazează pe bateriile sale nu numai pentru a-și lua zborul, ci și pentru a-și proteja componentele să nu înghețe în timpul nopților foarte reci ale lui Marte.
Elicopterul are o formă mecanică solidă, a spus personalul NASA. Trenul de aterizare și toate celelalte mecanisme sunt, de asemenea, „în regulă”, computerele și avionica se comportă „fără cusur”, potrivit Balaram.
„Deci, în ansamblu, este într-o stare perfectă și sunt foarte încântat să văd ce poate afla și tot ce ne poate învăța în următoarele câteva săptămâni, în timp ce explorăm mobilitatea aeriană pe Marte”, a adăugat Balaram.
Acesta reprezintă un moment istoric pentru NASA și, în definitiv, pentru umanitate. Nu s-a mai întâmplat până acum ca o aeronavă de orice fel să zboare deasupra altei planete, cu atât mai puțin ca evenimentul să fie transmis pe internet. În acest set de circumstanțe, nu ar trebui să vină ca o supriză nivelul extraordinar de precauție al agenției.