Efectul bitcoin asupra componentelor PC: cum schimbă criptomoneda prețul plăcilor grafice

Efectul bitcoin asupra componentelor PC: cum schimbă criptomoneda prețul plăcilor grafice

Obținerea plăcilor grafice a fost una foarte dificilă pe parcursul anului trecut. Se pare însă că, scăderea bruscă a prețurilor Bitcoin creează o speranță pieței de astfel de componente PC.

Creșterea cererii combinată cu lipsa de cipuri a făcut ca situația să devină destul de dificilă. Deși pare că sfârșitul este departe, la orizont apare o nouă speranță pentru constructorii de PC-uri care doresc să cumpere un Nvidia GeForce RTX 3080. Potrivit partenerului plăcii de bază Nvidia, ASRock, scăderea bruscă a prețurilor Bitcoin, poate afecta și piața plăcilor grafice.

Nu este un secret faptul că prețurile plăcilor grafice sunt puternic legate de piața criptomonedelor. Având în vedere că până la 25% din toate plăcile grafice vândute în primul trimestru al anului 2021 au fost destinate minerilor cripto, cererea a fost determinată în mare parte de minerit. Acel 25% din vânzările GPU se ridică la o cifră uimitoare: până în 700.000 de plăci grafice au fost vândute pentru exploatarea criptografică în doar primele trei luni ale anului 2021.

S-ar putea să existe o lumină la sfârșitul tunelului pentru utilizatorii obișnuiți de GPU, pe măsură ce piața criptomonedelor devine din ce în ce mai volatilă. Luna trecută a fost deosebit de dură pentru pasionații de cripto. Bitcoin, împreună cu alte câteva valute, a suferit o scădere importantă a prețului. În cazul Bitcoin, prețul a scăzut cu zeci de mii de dolari.

O parte a scăderii poate fi atribuită lui Elon Musk și companiei sale de vehicule electrice Tesla. Compania a încetat să mai accepte plăți în Bitcoin. Cu toate acestea, există șansa ca Tesla să accepte din nou Bitcoin, dar numai atunci când minerii folosesc energie curată, potrivit lui Musk.

Factorii care ar putea determina schimbarea prețurilor plăcilor grafice

Un alt factor care ar putea contribui la reducerea prețurilor GPU la niveluri rezonabile este interdicția extinsă a Chinei asupra minelor criptografice. China încearcă să limiteze boom-ul minier cripto de câțiva ani, iar interdicția din acest an este o prelungire a acestor eforturi. Guvernul a îndrumat procesatorii de plăți și instituțiile financiare din țară să oprească procesarea tranzacțiilor care implică criptomonede.

Se estimează că minerii chinezi reprezintă până la 65% din capacitatea globală de minerit Bitcoin. Pe măsură ce guvernul chinez își continuă represiunea împotriva tranzacționării Bitcoin și a altor activități legate de cripto, cererea de carduri miniere va scădea în mod natural.

Potrivit ASRock, cererea pentru cele mai recente carduri AMD Big Navi și Nvidia Ampere din China a scăzut semnificativ. În ciuda acestui fapt, compania raportează că vânzările sale de plăci grafice vor continua să crească rapid pe tot parcursul anului. ASRock a afirmat că profitul său net de la un an la altul a crescut cu 167% în primul trimestru al anului 2021. Acest lucru îl face cel mai profitabil trimestru înregistrat vreodată de companie.

ASRock se așteaptă ca aproximativ 20% din vânzările sale în al doilea trimestru al anului 2021 să fie vânzări de plăci grafice. În timp ce Nvidia încearcă să combată deficitul de aprovizionare, AMD a făcut unele ajustări ale capacității și ale lanțului de aprovizionare. Ca urmare, ASRock se așteaptă să vadă o creștere a livrărilor de plăci grafice AMD în a doua jumătate a anului 2021.

Cardurile utilizate în mod obișnuit pentru minerit, precum GeForce RTX 3080 de la Nvidia, s-au vândut în câteva secunde și apoi s-au întors pe piață la prețuri scandaloase. Acest lucru a permis, de asemenea, mărcilor să mărească prețul unor modele, cum ar fi alegerea recentă a Nvidia de a prețui noul RTX 3080 Ti la 1.200 de dolari de la început.

Raportul de la ASRock este prima veste bună pe care constructorii de PC-uri au primit-o de mult timp. Dacă această spirală descendentă pe piața criptomonedelor continuă, există șansa ca cererea pentru cele mai bune plăci grafice să scadă. Acest lucru, la rândul său, ar putea reduce prețurile cardurilor și ar putea lăsa mai mulți oameni să pună mâna pe o serie GeForce RTX 30 în loc să aștepte lansarea RTX 4000.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: