Economia din România, motiv de stres și supărare: cum văd românii salariile, locurile de muncă și banii lor
Comisia Europeană a publicat în această săptămână cea mai recentă ediție a Eurobarometrului. Această analiză ne atrage atenția asupra unei realități foarte triste din piața autohtonă. Românii sunt supărați, pesimiști și descurajați, în ceea ce le rezervă viitorul.
Mai mult de un sfert dintre români sunt încrezători că situația locului lor de muncă va fi mai rea în următoarele 12 luni. Față de cele 26% de pe teritoriul țării noastre, media europeană la această întrebare este doar 9%. În ceea ce privește revenirea după pandemia de Covid-19, cea mai importantă întrebare, de altfel, aproape jumătate dintre conaționali noștrii sunt de părere că mai avem de aștepta cel puțin până în 2023, dacă nu mai târziu.
Doar 34% dintre românii sunt de părere că economia din țara noastră se află într-un moment bun, pe un făgaș ascendent, față de media de 40% de la nivelul UE. Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, creșterea față de iarnă 2020 – 2021 este de 8 procente. Chiar și așa, în blocul comunitar, optimismul a crescut cu 11%. Dincolo de asta, nu mai puțin de 64% dintre români sunt convinși că situația economică din România este proastă.
Românii, mai supărați ca niciodată, mai nemulțumiți
În ceea ce privește situația financiară a gospodăriei lor și a locului de muncă, foarte mulți români nu se află într-un moment. Aproximativ 41% dintre participanții la studiu sunt de părere că au situație financiară proastă, în timp ce 57% cred că este bună. Ca referință, la nivelul UE, doar 24% dintre oameni sunt de părere că le merge prost.
Vizavi de satisfacția și confortul desprinse din job, 50% dintre români sunt mulțumiți, în timp ce 26% sunt convinși că locul de muncă este o sursă de stres, supărare, dezamăgire. În mod aproape suspect, 24% au răspuns ”nu știu” la întrebarea legată de locul de muncă. În acelaşi timp, întrebaţi care sunt aşteptările lor privind situaţia economică pentru următoarele 12 luni, 29% dintre români au răspuns că va fi mai bună (35% în UE), 32% că va fi la fel (33% în UE), iar 33% că va fi mai rea (29% în UE).