17 aug. 2021 | 14:15

Eco Flex, mâna gonflabilă care o poate înlocui pe cea adevărată. Cine își va permite să o achiziționeze

ACTUALITATE
Eco Flex, mâna gonflabilă care o poate înlocui pe cea adevărată. Cine își va permite să o achiziționeze

Institutul de tehnologie de la Cambridge a găsit o modalitate de fabricare a unei mâini protetice foarte ieftine. Eco Flex vine în întâmpinarea persoanelor cu dizabilități care eu nevoie de funcționalitatea unei astfel de mâini. Evident, prețul dispozitivului este definitoriu pentru mulți dintre ei.

Domeniul neuro-proteticii a avansat semnificativ în ultimii ani. Cu toate astea, tehnologia încă nu este suficientă pentru a ajuta persoanele cu astfel de dizabilități. Proiectul constă într-o mână gonflabilă neuro-proteică realizată din elastomer. Institutul a colaborat pentru acest dispozitiv și cu Universitatea Shanghai Jiao Tong. Conceptul se numește Eco Flex și seamănă un pic cu Baymax de la Big Hero 6.

Ce poate face Eco Flex?

Dispozitivul renunță la motoarele electrice. Acesta adoptă un sistem pneumatic care umflă și îndoaie degetele sale asemănătoare balonului. Mâna permite diverse mișcări precum să mângâie o pisică, să toarne dintr-o cutie de lapte sau chiar să ridice o prăjitură.  Un program software decodează semnalele neuronale transmise spre mâna nefuncțională. Dispozitivul preia aceste semnale, le traduce și le impregnează pe noul mecanism.

Eco Flex cântărește o jumătate de kilogram. Ea poate stabili și sentimentele simțite de utilizator. Lucrul acesta se face cu ajutorul unor senzori de presiune. Când purtătorul atinge sau stoarce un obiect, acesta trimite un semnal electric. Semnalul se află într-o poziție specifică de pe brațul amputat. Un alt avantaj al brațului este că nu durează mult să înveți cum să-l folosești. După aproximativ 15 minute, doi voluntari au descoperit că pot să scrie cu un pix. Unul dintre inginerii care au lucrat la proiect, profesorul Xuanhe Zhao declară că ”acesta nu este încă un produs comercial, dar performanța este deja similară sau superioară neuro-proteticelor existente, ceea ce ne încântă” . El mai adaugă că ”Există un potențial imens pentru a face această proteză moale cu un cost foarte scăzut, pentru familiile cu venituri mici care au suferit de amputare”.

Deși mai este până când acest concept va fi un produs, echipa lucrează deja la un design. Pe lângă asta ei își doresc ca acest prototip să fie mai bun decât altele. Eco Flex se dorește a fi mai performantă în decodarea receptorilor neuronali și mai personalizată decât cele de până acum.