19 iul. 2021 | 15:35

Vei putea să-ți încarci telefonul ”din degete”: invenția futuristă va fi în mâna ta

ACTUALITATE
Vei putea să-ți încarci telefonul ”din degete”: invenția futuristă va fi în mâna ta

Un nou dispozitiv portabil care se înfășoară în jurul degetului poate absorbi transpirația în timp ce dormi și o poate folosi pentru a genera electricitate, susțin dezvoltatorii săi. Deci poți să-ți încarci telefonul cu degetele.

Prototipul dispozitivului stochează doar puțină energie în acest moment și ar dura aproximativ trei săptămâni de purtare constantă, pentru a încărca un smartphone, conform lucrării. Dar dezvoltatorii de la Universitatea din California, San Diego, speră să crească capacitatea în viitor. Au descoperit că purtarea acestuia timp de zece ore ar genera suficientă energie pentru a menține un ceas timp de 24 de ore.

Și asta ar fi energia stocată doar dintr-un singur deget. Dacă ar lega dispozitivele și pe restul vârfurilor degetelor, ar genera de zece ori mai multă energie, au spus cercetătorii.

Poți să-ți încarci telefonul cu propria transpirație

Majoritatea dispozitivelor purtabile care produc energie necesită ca purtătorii să facă exerciții intense sau depind de surse externe, cum ar fi lumina soarelui sau schimbări mari de temperatură. Dar noua invenție folosește un sistem pasiv pentru a genera electricitate din umiditatea vârfurilor degetelor, chiar dacă dormi sau stai complet nemișcat, a explicat echipa de oameni de știință.

Acest lucru se datorează faptului că vârful degetului transpiră cel mai mult din tot corpul. Vârfurile degetelor au una dintre cele mai mari concentrații de glande sudoripare din organism.

Astfel, datorită unui material inteligent, această transpirație poate fi colectată și prelucrată de către conductori. Mașina de recoltat energie produce cantități mici de electricitate atunci când purtătorul începe să transpire.

Face acest lucru convertind activități precum tastarea sau trimiterea de mesaje text. Deci, poți să scrii o postare pe Facebook și să-ți încarci telefonul, în același timp.

Dispozitivul este echipat cu conductori electrici sau electrozi, realizați dintr-o spumă de carbon, care absoarbe transpirația degetului. Enzimele de pe electrozi declanșează apoi o reacție chimică între moleculele de transpirație, pentru a genera electricitate.