Din cauza scumpirilor la energie, au început să cadă furnizorii de gaze din România: ce se întâmplă cu clienții
La prima vedere, ai crede că furnizorii de gaze sunt primii care se îmbogățesc din scumpirea prețului la gaze naturale. Din păcate, având în vedere că nu au inventat operatorii din românia criza energetică, ajung și ei să cadă victimă realității din piață.
Doi furnizori importanți de gaze naturale din România au rămas fără licență de distribuție. Practic, au întrerupt activitatea. Poți considera că au intrat în faliment. Pur și simplu, nu au mai avut suficient lichidități pentru a face față tranzacțiilor financiare fabuloase din acest domeniu, iar Autoritatea de Reglementarea în domeniul Energiei a fost trebuit să acționeze, la cerere.
Furnizorii de gaze din România, pe butuci
La cererea acestuia, ANRE a retras licența furnizorului de gaze Progaz P&D (fosta Progaz Distribuție). Informația a fost publicată pe site-ul autorității române de reglementare. “Decizie privind aprobarea retragerii Licenţei nr. 1866 de furnizare a gazelor naturale, la cererea titularului acesteia, societatea PROGAZ P&D S.A”, se menționează pe site-ul ANRE.
Cea de-a doua decizie vizează HarGaz (Harghita Gaz). Nu se știe dacă s-a ridicat licența la cererea furnizorului sau din alt motiv. “Decizie privind aprobarea retragerii Licenţei nr. 1830 de furnizare a gazelor naturale societăţii HARGAZ HARGHITA GAZ S.A”, se arată pe același site al Autorității de Reglementarea în domeniul Energiei.
În ceea ce privește clienții celor doi furnizori, ei vor fi automat transferați unuia dintre ”furnizorii de ultimă instanță de gaze naturale”. Acest titlu este asociat momentan unui număr de sașe operatori care funcționează pe piața autohtonă, CES Vânzare S.A., CIS GAZ S.A., Electrica Furnizare S.A., Engie România S.A., Premier Energy S.R.L. și Tinmar Energy S.A.
Partea tristă este că astfel de situații au mari șanse să se repete, după cum a avertizat luna trecută vicepreședintele ANRE. ”Noi din păcate vedem deja la Autoritate că sunt din ce în ce mai mulţi furnizori care ne semnalează aceste dificultăţi financiare, unii chiar renunţă la licenţa de furnizare, deci ies din piaţă, pentru că nu mai sunt capabili să susţină, ceea ce ne duce la realitatea că aceste creşteri de preţuri au adus venituri suplimentare în primul rând la producători – la producătorii de energie electrică, la producătorii de gaze naturale, fie că este autohton, din România sau că este importatorul din Rusia”, a afirmat la acea vreme Zoltan Nagy Bege.