25 mai 2021 | 13:35

Descoperire uimitoare pe Marte: ar putea fi dovezi incontestabile că a existat odată viață pe Planeta Roșie

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare pe Marte: ar putea fi dovezi incontestabile că a existat odată viață pe Planeta Roșie

O echipă de cercetători NASA cred că au făcut o descoperire imensă pe Marte: urme de săruri organice la suprafața planetei.

Dacă acest lucru este adevărat – oamenii de știință nu au exclus încă complet alți compuși – atunci ar da mult mai multă credibilitate ipotezei că Marte a avut odată viața.

Aceste săruri, conform cercetărilor publicate în Journal of Geophysical Research: Planetets, sunt în esență rămășițele compușilor organici care teoretic ar fi capabili să susțină organismele microbiene. Ceea ce face găsirea unui punct de referință interesant în căutarea identificării oricăror semne ale vieții antice pe Planeta Roșie.

Se tot încearcă să se descopere dacă a existat vreodată viață pe Marte. Și suntem aproape

Lucrarea este intrigantă, deoarece cercetătorii lucrează cu instrumente limitate care fac dificilă determinarea cu certitudine dacă au găsit săruri organice sau săruri anorganice mai puțin interesante.

În acest caz, s-au bazat pe două instrumente de la roverul Curiosity al NASA. Unul a fost instrumentul Sample Analysis at Mars (SAM) care incinerează probele, pe baza gazelor pe care le degajă și pe baza temperaturilor pe care le au. SAM a furnizat dovezi indirecte ale sărurilor organice, conform lucrării, dar un alt instrument numit instrumentul Chemistry and Mineralogy (CheMin) încă nu le-a verificat.

 „Încercăm să dezvăluim miliarde de ani de chimie organică”, a declarat autorul principal al studiului și geochimistul organic James Lewis, într-un comunicat de presă. „Și în acea înregistrare organică ar putea exista dovadă finală: că viața a existat odată pe Planeta Roșie”.

Din păcate, noul rover Perseverance al NASA nu are instrumentele potrivite pentru acest demers și va trece ceva timp până când roverul ExoMars al Agenției Spațiale Europene va ajunge cu un instrument capabil să analizeze chimia solului marțian, până la doi metri sub suprafața planetei, potrivit NASA.

Între timp, Lewis a încercat să recreeze experimentele Curiosity, aici pe Pământ. După ce a ars mostre de săruri organice pe care speră să le găsească pe Marte, a descoperit că semnătura chimică a gazelor eliberate era exact aceeași. Nu este același lucru cu confirmarea directă că acele săruri sunt, de fapt, pe Marte, dar este un semn destul de încurajator că ar putea fi.