”Decesul” Windows 10, confirmat: când va dispărea cel mai bun sistem de operare, conform Microsoft

”Decesul” Windows 10, confirmat: când va dispărea cel mai bun sistem de operare, conform Microsoft

La fiecare câțiva ani, Microsoft anunță încetarea furnizării de suport tehnic pentru încă un sistem de operare. Acum, a venit momentul pentru Windows 10 să aibă soarta fatidică. Află până când îl mai poți folosi.

Se știe de câteva săptămâni că următoarea versiune de Windows va fi dezvăluită pe 24 iunie. Până atunci, însă, tocmai am aflat momentul în care Microsoft va înceta să mai furnizeze suport tehnic pentru Windows 10. Practic, de la acea dată, va deveni periculos să mai folosești respectivul sistem de operare pentru că îți pui în pericol securitatea sistemului și a datelor găzduite pe el.

Pe o pagină de suport a celor de la Microsoft, compania a inclus în urmă cu câteva zile informația că suportul pentru Windows 10 va fi întrerupt pe 14 octombrie 2025, peste aproximativ patru ani. Până la acea dată, gigantul din Redmond speră să finalizeze tranziția utilizatorilor către o nouă versiune de Windows. Cu un pic de noroc se va și întâmpla acest lucru, dar având în vedere numărul celor care continuă să folosească Windows XP, chiar și în medii corporatiste, rămâne să vedem.

Descoperirea legată de acest anunț oficial a fost făcută de Thurrott și, deși pagina web cu pricina exista de mult timp, până acum, includea un mesaj standard. Ți se atrăgea atenția asupra faptului că Microsoft va înceta suportul pentru anumite versiuni de Windows 10, cum s-a mai întâmplat de altfel și în trecut.

La momentul de față, pe pagina cu pricina, se atrage atenția asupra faptului că Microsoft a început să furnizeze suport tehnic pentru Windows 10 Home și Pro pe 29 iulie 2015, iar aceste sisteme vor fi ”pensionate” la aproximativ 10 ani după. Această perioadă a devenit standard pentru compania americană în ultimele decenii și s-a aplicat fiecărei iterații de Windows.

Rămâne acum să vedem cum va arăta și cât de performant va fi următorul sistem de operare al Microsoft. Unii spun că va fi intitulat Windows 11, dar nu există nicio confirmare oficială pe marginea subiectului. În definitiv, însă, nu mai avea de așteptat decât până pe 24 iunie pentru a fla răspunsul.

Citește și: