27 apr. 2021 | 09:07

De ce trebuie să fim îngrijorați în legătură cu hibrizii oameni-animale făcuți în laborator. Ce avertisment au cercetătorii

ACTUALITATE
De ce trebuie să fim îngrijorați în legătură cu hibrizii oameni-animale făcuți în laborator. Ce avertisment au cercetătorii

La începutul acestei luni, oamenii de știință au anunțat că au creat cu succes hibrizi parțial umani, parțial maimuță, prin injectarea de celule stem umane în embrioni macaci. Cercetătorii trag un semnal de alarmă în legătură cu hibrizii creați în laborator.

Experimentul a avut un succes șocant în comparație cu încercările din trecut de a crea hibrizi – numiți și himere – conform studiului, care a fost publicat în revista Cell. În afară de beneficiile abstracte ale descoperirii științifice, himerele inginerești ar putea permite noi dezvoltări medicale, cum ar fi creșterea organelor umane, care sunt viabile pentru transplanturi la alte specii.

La ce ajută hibrizii om-maimuță

Dar bioeticienii au îngrijorări cu privire la mersul înainte cu acest tip de cercetare, înainte de a afla ce înseamnă pentru organismele rezultate, relatează The Wall Street Journal.

„Au existat multe descoperiri în acest experiment”, a declarat pentru WSJ bioeticianul Universității Duke, Nita Farahany. „S-a făcut un pas remarcabil din punct de vedere științific care ridică probleme urgente de interes public. Trebuie să ne dăm seama care este calea corectă înainte, pentru a ajuta la ghidarea progresului responsabil”.

În mod normal, oamenii de știință din spatele himerelor nu creează de fapt noi organisme – embrionii supraviețuiesc doar timp de 19 zile și echipa nu are niciun plan de reproducere a creaturilor vii. Aceasta este o constrângere crucială și o constrângere etică, având în vedere că cele mai promițătoare aspecte ale cercetării himerelor sunt perspectivele sale pentru cercetarea biomedicală sau pentru creșterea organelor recoltabile.

Studiul a dezvăluit, de fapt, noi probleme cu tehnologia hibridă, care arată că nu este prea pregătită pentru utilizarea în timp real, notează WSJ. Oamenii de știință nu pot controla în ce fel de celule se dezvoltă celulele stem umane, de exemplu, așa că, deocamdată, nu pot să cultive și să recolteze organe.

„Asta este ceea ce duce la îngrijorarea teoretică”, a declarat pentru WSJ, bioeticianul de la Case Western Reserve University, „există șansa ca într-un mod necontrolat să conducă la amestecarea celulelor umane care ar putea duce la dezvoltarea celulelor umane în creier sau în inimă, sau din cap până în picioare, în tot corpul”.