17 feb. 2021 | 12:17

De ce Ministerul vrea să nu mai folosești aceste măști, deși au un grad mare de filtrare

ACTUALITATE
De ce Ministerul vrea să nu mai folosești aceste măști, deși au un grad mare de filtrare

Deși inițial erau acceptate, măștile cu supapă (măști KN95 sau FFP2) care se găsesc pe piața din România nu sunt recomandate, mai nou, de Ministerul Sănătății pentru protejarea în perioada pandemiei.

O mască cu supapă costă în jur de 10 lei și se găsește de cumpărat pe internet, unde există și în varianta pentru copii. Dar de ce abia acum arată Ministerul Sănătății că acest tip de mască nu este bun în contextul pandemiei de coronavirus?

Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, susține într-un răspuns pentru Europa Liberă că recomandarea a fost făcută după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al Statelor Unite au făcut deja acest lucru.

Aceste măști „cu aerisire” permit trecerea virusului

„Ministerul Sănătății recomandă, la rândul său, să nu fie folosite măștile cu supapă ca măsură de prevenție a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2. Supapa protejează unilateral, persoana care o poartă este protejată de infecție, dar nu îi poate proteja pe cei din jur în cazul în care această persoană este infectată”, spune Bogdan Oprea, citat de România Europa Liberă.

Pe site-ul OMS recomandarea privind nepurtarea măștilor cu supapă a fost postată la 1 decembrie 2020. Răzvan Cherecheș, specialistul în politici de sănătate publică, susține că acest mesaj trebuia transmis mai demult.

„De când este noul guvern comunicarea a crescut și s-a transmis în sfârșit că aceste măști cu supapă nu sunt bune, pentru că filtrează aerul care intră, nu pe cel care iese. Altfel zis, dacă eu sunt infectat răspândesc cu succes aerosolii, mă protejează doar pe mine. Ele sunt utile pe secțiile COVID știind că toți sunt infectați, unde tu ca medic ai nevoie să te protejezi pe tine cât mai mult, pentru că ceilalți sunt deja infectați.”
Răzvan Cherecheș

Oficialii din Ministerul Educației au declarat că există un stoc de 37 de milioane de măști chirugicale.