Dacă folosești Chrome, trebuie să-l actualizezi, acum: la ce riscuri te expune browserul Google

Dacă folosești Chrome, trebuie să-l actualizezi, acum: la ce riscuri te expune browserul Google

Google Chrome este și va rămâne cel mai popular browser de pe mapamond, dar asta nu înseamnă sub nicio formă că este perfect. Este foarte important să ți-l actualizezi.

În teorie, la fel ca Mozilla Firefox sau Opera, Google Chrome se actualizează singur. Comunică în permanență cu serverele Google, iar în momentul în care a apărut o versiune nouă, o descarcă fără să te întrebe. În teorie, poți schimba acest mecanism de actualizare, dar este implicit, la majoritatea utilizatorilor așa funcționează.

Există însă o problemă. Actualizarea cu pricina, odată descărcată, nu poate fi instalată decât în cazul în care repornești browserul și prea puțini dintre noi mai fac asta. Ne-am obișnuit să ne lăsăm sistemul în hibernare, iar când vine vorba de browser, să avem zeci de taburi pe care aproape că ne este frică să le închidem, pentru a nu pierde informații utile.

De această dată, însă, ar trebui să faci o excepție. Google tocmai a lansat Chrome 88 și remediază o vulnerabilitate importantă de securitate care deja este exploatată de hackeri la scară largă. Din acest motiv, ar fi bine să-ți faci o prioritate din a o instala. În acest scop, intră în meniul principal al Chrome în spatele celor trei liniuțe din dreapta sus, accesează secțiunea Help și optează pentru About Google Chrome. Imediat ar trebui să înceapă actualizarea și să-ți fie solicitată repornirea browserului.

Problema de securitate pe care o adresează acest update afectează toate sistemele de operare importante, Windows, Mac și Linux. Dacă te interesează particularitățile tehnice din spate, le găsești aici. Conform datelor obținute de expertul în securitate cibernetică Mattias Buelens, vulnerabilitatea a fost identificată în elementele WebAssembly și JavaScript Engine V8 din Chrome. Odată exploatate, pot permite unui hacker să ruleze cod arbitrat pe sistemul tău. Cu alte cuvinte, cineva poate prelua control sistemului tău și îți poate accesa informații private.

Citește și: