Dacă ai mașină, vei plăti scump: numărul autoturismelor fără RCA din România, șocant

Dacă ai mașină, vei plăti scump: numărul autoturismelor fără RCA din România, șocant

În teorie, legislația din România obligă fiecare posesor de autoturism să aibă o poliță RCA încheiată pentru mașina pe care o conduce. În realitate, numărul celor care nu se conformează este incredibil.

Una din trei mașini din România nu are poliță RCA încheiată. Asta înseamnă că, în cazul în care ești implicat într-un accident și nu este vina ta, mașina îți va rămâne nereparată. În cel mai bun caz, ți-o vei repara singur și, după lupte seculare prin tribunale, poate îți vei recupera banii de la cel care te-a accidentat.

Cu alte cuvinte, țara nostră nu a îndeplinit impunerile introduse, concomitent cu intrarea în Uniunea Europeană, în ceea ce privește gradul de cuprindere în asigurare (RCA) a vehiculelor înmatriculate. Între 1,5 și 2 milioane de autoturisme circulă pe drumurile patriei fără asigurarea obligatorie. Numărul real ar putea fi chiar mai mare decât cel estimat.

Adaugă la această realitate faptul că aproximativ 70% din Primele Brute Subscrise pe RCA în România și circa 85% din numărul de polițe vin de la doar două firme, din nouă autorizate pentru a elibera RCA-uri. Altfel spus, circa 2 milioane de mașini nu au RCA și alte cel puțin 5 milioane au RCA la firme care plătesc greu sau deloc. În final, discutăm de un risc uriaș la care ești expus atât din poziția de șofer, cât și de pieton implicat, în calitate de parte vătămată, într-un accident rutier.

Conform datelor agregate de Economica.net de la asiguratori, astăzi avem în România 9,2 milioane de vehicule înmatriculate și doar undeva între 5,5 și 6,5 milioane de polițe RCA valide (numărul variază în funcție de perioada de raportare). În consecință, în cel mai optimist scenariu, doar 6,5 milioane de mașini sunt asigurate RCA într-un anumit moment al anului, adică circa 70% din total. Aproape o treime nu au asigurarea obligatorie.

Datele îngrijorătoare de mai sus au fost confirmate de președintele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR). ”Parcul auto din România continuă să crească și mai ales prin vehicule second hand. Parcul auto număra la finalul lui 2021 peste 9,2 milioane de autovehicule plus un număr pe care nu îl știm de vehicule înregistrate la Primării și care ar trebui să aibă RCA.

Din cele peste 7,2 milioane de autoturisme avem peste 24% autoturisme cu o vechime mai mare de 20 de ani și peste 73% cu o vechime mai mare de 11 ani.  Toate aceste autovehicule sunt, de principiu, neasigurabile sau greu asigurabile pe CASCO. Dacă adăugăm și starea infrastructurii, dar și anumite comportamente în trafic, nu este de mirare gradul ridicat al riscului de accident în România.”, transmite îngrijorat Adrian Marin.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: