29 mart. 2021 | 16:10

Cine controlează piața RCA: cele două companii care-și împart banii plătiți de șoferii români

ACTUALITATE
Cine controlează piața RCA: cele două companii care-și împart banii plătiți de șoferii români

Piața RCA – adică polițele obligatorii de răspundere civilă auto – este extrem de concentrată în România și noile date vin să confirme acest lucru.

Piața RCA e una extrem de concentrată în România, arată datele ASF. Practic, sunt două companii care-și împart 75% din polițele vândute șoferilor români. Motivul e simplu: au prețurile cele mai mici, iar polița e, de fapt, bună sau rea pentru șoferul a cărui mașină e avariată, nu pentru șoferul care produce accidentul.

E motivul pentru care decontarea directă ar putea apărea drept obligativitate în lege, la achiziția unei polițe. Și atunci, lucrurile s-ar putea schimba.

Până acolo, cum spuneam, două companii de asigurări au cumulat în 2020 aproximativ 75% din portofoliul de asigurări RCA din România. E vorba de City Insurance și de Euroins.

Cum își împart City și Euroins piața RCA

Datele ASF arată că la 31 decembrie 2020, City Insurance avea o cotă de piaţă aferentă asigurărilor RCA de 43,49%, iar Euroins o cotă de 31,37%, cota de piaţă cumulată a celor două companii fiind de 74,85%. Pe locul al treilea s-a situat Allianz-Ţiriac, cu 6,38% din cota de piaţă a RCA în 2020.

Nouă companii sunt autorizate să vândă polițe RCA: e vorba de Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească -Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa SA.

În ceea ce priveşte evoluţia primelor, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2020 a atins suma de aproximativ 3,97 miliarde de lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuş şi asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

A crescut valoarea primelor

Comparativ cu anul anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 5%, notează ASF. Exprimat în unităţi anuale (pentru a ţine seama de durata diferită a poliţelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2020 a fost de 6,32 milioane contracte, în creştere cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluţie descendentă începând cu anul 2016, perioada 2018-2020 marcând o uşoară revenire a acestora, potrivit raportului ASF, citat de Agerpres.

Pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 2% la 31 decembrie 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, înregistrând valoarea de 628 lei. Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în anul 2020 a crescut comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent cu aproximativ 15%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 6%.

Pe parcursul anului 2020, comparativ cu anul trecut, prima medie a înregistrat o diminuare cu aproximativ 2%, în timp ce dauna medie a crescut cu 7%.