13 aug. 2021 | 11:15

Dacă ai credit la bancă, trebuie să știi asta: ce se întâmplă cu dobânzile în România

ACTUALITATE
Dacă ai credit la bancă, trebuie să știi asta: ce se întâmplă cu dobânzile în România

România a ajuns campioana Europei în ceea ce privește creșterea prețurilor. Cu o inflație de 5% în luna iulie, românii alături de polonezi au ajuns în topul Uniunii Europene în materie de inflația. După redeschiderea economiilor și a scumpirii produselor energetice, inflația a lovit toată Europa. Cele mai afectate sunt țările din afara zonei euro.

Ce efecte are inflația asupra României?

Scumpirea gazelor, carburanților și a curentului electric a aruncat inflația de la 3,9% în iunie la 5% în iulie în România. Economiștii spun că în condițiile date se vor majora dobânzile din noiembrie. Acum o lună, guvernatorul Mugur Isărescu remarca, cu satisfacție, faptul că România nu mai este campioană la inflație în UE. Se pare că situația s-a schimbat rapid.

Noua prognoză a BNR este pentru o inflație de 5,6% la finele anului, față de 4,1% cât estima anterior. România are dezavantajul unui deficit de cont curent ridicat, ceea ce face necesară atragerea de investiții financiare cu dobânzi mai mari decât a altor țări.

“Dat fiind estimarea BNR privind evoluției inflației, ne așteptăm ca prima majorare de 25 puncte de bază a ratei cheie să aibă loc la ședința de politică monetară din 9 noiembrie. O majorare a ratei cheie de către Banca centrală a Poloniei pe 3 noiembrie ar trebui să întărească decizia BNR. În funcție de progresul consolidării fiscale și de “strategia de consolidare bugetară prezumată a fi elaborată până în toamnă conform recomandărilor instituțiilor europene”, menționată ca sursă de incertitudine în comunicatul BNR, putem vedea creșteri suplimentare de 25-50 puncte de bază ale ratei cheie în 2022”, arată economistul șef al BCR Ciprian Dascălu.

Prognoza BCR pentru inflație la finele anului e de 5,3%, revizuită în sus cu 0,1 puncte procentuale, dar sub cea a BNR. ING așteaptă, de asemenea, ca BNR să crească rata cheie din noiembrie cu 0,25 pp și să ajungă treptat la 2% la finele lui 2022. Economistul șef al ING România, Valentin Tătaru, spune că economia merge mai bine decât s-a anticipat. Și că e de așteptat ca pe finele anului să apară presiuni inflaționiste și din partea cererii, nu doar a ofertei.

Ciprian Dascălu arată că indicele de referință pentru creditele acordate populației va scădea din nou din toamnă. Urmare a faptului că e calculat și aplicat cu o întârziere de două luni, situația s-ar putea schimba ulterior pentru debitori.