Cumpărăturile de Crăciun au început deja: de ce este Black Friday 2021 mai important decât de obicei

Cumpărăturile de Crăciun au început deja: de ce este Black Friday 2021 mai important decât de obicei

La momentul de față, umanitatea se confruntă în mod simultan cu mai multe crize, pe lângă cea sanitară definită de Covid-19. Din acest motiv, foarte mulți oameni se grăbesc să achiziționeze cadouri pentru cei dragi.

Criza semiconductoarelor și criza containerelor se va vedea fără niciun fel de echivoc la raft, în această iarnă. Stocurile de jucării și gadgeturi vor fi mult mai mici decât în anii trecuți, conform experților. Din acest motiv, tot mai mulți oameni s-au grăbit să cumpere cadouri pentru cei dragi cu câteva luni înainte. Ajută și faptul că Black Friday 2021 este peste doar câteva zile, iar retailerii sunt optimiști că vor avea încasări record în următoarele săptămâni.

Problemele pleacă din China, dar efectele sunt globale

Federația Națională de Retail din SUA (NRF) estimează că, față de aceeași perioadă din 2020, vânzările vor crește cu 8,5 – 10,5%. Valorile estimate sunt cu atât mai impresionante cu cât anul trecut a fost unul incredibil de profitabil pentru foarte multe companii, mai ales într-o perioadă în care oamenii au stat mai mult în case.

„Perspectivele pentru sezonul de sărbători arată foarte bine”, a declarat economistul-șef al NRF, Jack Kleinhenz. „Poziția neobișnuită și benefică în care ne aflăm este aceea că gospodăriile au crescut masiv cheltuielile în cea mai mare parte a anului 2021 și rămân cu suficientă putere de cumpărare de sărbători”, arată eToro.

Deși raportul vizează piața globală, cu accent pe Statele Unite ale Americii, repercusiunile se resimt și în România. Astfel, în septembrie, vânzările din România au fost mai mari cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, deși discutăm de doar 0,2% față de august 2021. Ca referință, a fost a șaptea lună consecutivă de creștere a comerțului cu amănuntul, dar cu cel mai slab ritm din martie, pe fondul pandemiei de COVID-19 și a crizei lanțurilor de aprovizionare.

Dincolo de problemele logistice cauzate de criza containerelor, percepția în piață este că vom vedea prețuri mai mari de sărbători, conform unui număr de 58% dintre consumatorii americani.

„Întreruperile lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei au cauzat penurie de mărfuri și cea mai mare parte a presiunii inflaționiste din acest an”, a declarat Kleinhenz. „În condițiile  în care consumatorii vor căuta să facă cumpărături mai devreme, este posibil ca stocurile să fie reduse mai repede și ar putea apărea penurii în ultimele săptămâni ale sezonului de cumpărături. Cu toate acestea, dacă comercianții cu amănuntul pot asigura destule produse pe rafturi și dacă marfa ajunge înainte de Crăciun, ar putea fi un sezon de vânzări de sărbători spectaculos.”, a concluzionat economistul șef al NRF.

Citește și: