07 dec. 2021 | 15:59

Cum scapi de abonamentul la telefon, fără penalități: avertismentul experților, la ce trebuie să fii atent

ACTUALITATE
Cum scapi de abonamentul la telefon, fără penalități: avertismentul experților, la ce trebuie să fii atent

Renunțarea unilaterală la un abonament telefonic implică o procedură standard, dar și o bună informare înainte a face marele pas.

Din diverse motive, e posibil să vrei, la un moment dat, să renunți la actualul tău furnizor de servicii de telefonie mobilă. Fie că ai găsit o ofertă mai bună în altă parte, fie că sunt anumite elemente care te nemulțumesc, trebuie să știi că experții lansează un avertisment pentru tine, de care ar trebui să ții cont, pentru a nu plăti penalități sau alte sume de bani ce ți s-ar putea solicita, într-o astfel de situație delicată.

Ce trebuie să faci, pas cu pas

Experții din cadrul ANCOM au întocmit un ghid pe care ar fi bine să-l aplici, pentru ca procedura de renunțare la abonament să decurgă în termeni pașnici, atât pentru tine, cât și pentru furnizorul tău, iar colaborarea să înceteze ca la carte.

Prin urmare, înainte a face orice pas, trebuie să verifici următoarele:

-dacă a expirat perioada contractuală inițială, caz în care nu sunt percepute penalitați pentru rezilierea contractului;

-ce penalitați se aplică dacă solicită încetarea contractului înainte de expirarea perioadei inițiale;

-termenul și modalitățile în care pot depune o cerere de încetare a contractului, precum și termenul în care este operată efectiv încetarea contractului (de exemplu, 30 de zile de la dată depunerii cererii de către utilizator).

Atunci când utilizatorii solicită trecerea de la abonament la cartelă preplatita, la același furnizor de telefonie, trebuie să aibă în vedere că acest aspect ține de politica comercială a fiecărui furnizor. Prin urmare, este la latitudinea furnizorilor dacă și în ce condiții acceptă astfel de solicitări din partea utilizatorilor, această situație nefiind reglementată de legislația din domeniul comunicațiilor electronice.

Dacă furnizorul refuză o astfel de cerere, iar utilizatorii nu sunt interesați în mod special de serviciile acestuia, ci doar să-și păstreze numărul de telefon și, totodată, să beneficieze de servicii preplătite, aceștia au posibilitatea să-și porteze numărul de telefon.

În acest caz utilizatorii trebuie să aibă în vedere că cererea de portare reprezintă, în același timp, o cerere de încetare a contractului pe care aceștia îl au cu furnizorul din rețeaua căruia pleacă și nu vor fi scutiți de plata eventualelor taxe de reziliere anticipată.