Cum să economisești bani, atunci când ai salariul mic
Trăim cu impresia că nu putem economisi bani atunci când câștigăm lunar bani puțini. Ei bine, spun analiștii economici, nu venitul e problema, ci modul în care ne gestionăm banii.
Potrivit experților, oamenii care câștigă mulți bani pe lună nu sunt și cei care au cele mai mari economii. Secretul economisirii nu constă în a avea mulți bani, ci în a fi mai chibzuit.
Desigur că e mai facil să pui bani de-o parte atunci când ai un venit consistent, care îți asigură traiul de zi cu zi și rămân bani pe care să îi economisești, dar în realitate, poți avea economii și dintr-un salariu mai mic.
Iată cum poți economisi bani, atunci când nu ai foarte mulți
Vânează reducerile – Acesta este sfatul cel mai important pe care economiștii îl dau oamenilor cu venituri modeste. Caută ofertele în cât mai multe magazine și orientează-te către acelea care sunt cele mai avantajoase pentru tine. Poate că ai la colțul blocului un magazin din care îți este mai ușor să îți faci cumpărăturile, însă, dacă te organizezi și te deplasezi la unul mai îndepărtat, poți economisi chiar și câteva zeci de lei pe același coș de cumpărături.
Fă-ți carduri de fidelitate – Multe magazine de la noi din țară oferă clienților posibilitatea de a-și face carduri de fidelitate. Posesorii acestor carduri beneficiază de promoții extra, față de ceilalți cumpărători. Nu ezita să folosești un astfel de card și interesează-te constant cu privire la produsele aflate în promoție.
Gătește acasă – Mâncarea pregătită acasă poate fi și mai sănătoasă, dar și mai ieftină. Cu banii dați pe o masă în oraș îți poți cumpăra ingredientele pentru a găti câteva zile în propria locuință. Mulți oameni invocă lipsa timpului și spun că nu au când să gătească, însă, cu puțină organizare, îți poți alcătui un calendar și poți găsi două-trei zile pe săptămână în care să te ocupi de alimentația ta și a familiei.
Cafeaua făcută acasă îți poate salva și ea economiile – Poate părea un efort financiar banal să cheluiești zilnic 10-20 de lei pe o cafea în drum spre serviciu. Făcând un calcul simplu, pe lună ajungi la câteva sute de lei bune, complet irosite. Poți economisi acești bani, dacă îți prepari singur acasă cafeaua și o iei cu tine într-un termos, de exemplu.
Nu în ultimul rând, analiștii economici care predau lecții de educație financiară recomandă oamenilor să renunțe la achizițiile care nu sunt de strictă necesitate. Concret, întreabă-te serios înainte de a pune ceva în coș. Chiar ai nevoie de acel lucru? Îți este folositor? Dacă da, cumpără-l, însă, în caz contrar, renunță la el. Trebuie să înveți să faci direfența dintre achizițiile făcute sub impuls, din dorință, și cele de strictă necesitate, cum ar fi mâncarea.