Ce au de gând să facă românii cu banii strânși în pandemie: piața imobiliară e la mare căutare

Ce au de gând să facă românii cu banii strânși în pandemie: piața imobiliară e la mare căutare

Potrivit celor mai recente analize efectuate pe piața imobiliară de la noi, românilor li s-a deschis apetitul pentru noi locuințe. Numărul de autorizații de construire a crescut cu peste 33%, în primele șase luni din an, față de aceeași perioadă din 2020.

Prin comparație, după prima jumătate a acestui an, au fost eliberate 29.342 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Se consemnează, astfel, o creștere cu 33,4% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Datele se bazează pe o analiză a Institutului Naţional de Statistică (INS).

Totuși, la nivelul lunii iulie 2021, s-au eliberat 4.891 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,2% faţă de iunie 2021 şi în creştere cu 18,9%, faţă de iulie 2020. Per ansamblul primei jumătăți de an, însă, piața imobiliară dă semne că este pe val.

Important de menționat este că în luna iulie 2021 se remarcă o creştere a suprafeţei utile la autorizaţiile de construire eliberate pentru clădirile nerezidenţiale (+11,1%). În luna iulie 2021 s-au eliberat 647 autorizaţii de construire pentru clădiri nerezidenţiale (+14,9%), în suprafaţă utilă totală de 253.829 mp (+11,1%).

Pandemia a sporit apetitul românilor pentru locuințe noi

La debutul pandemiei de coronavirus, multe voci de pe piața imobiliară susțineau că vor veni vremuri grele pentru acest sector economic. Se anticipa o criză economică ce ar fi pus la pământ sectorul imobiliarelor. Unii analiști credeau că se va consturi puțin, pentru că și cererea de pe piață va fi una redusă.

S-a întâmplat exact opusul. Cererea pentru noi locuințe a crescut semnificativ în ultimele luni, în special pentru locuințele mai spațioase, odată ce mulți angajați continuă să lucreze de acasă și au nevoie de spații mai ample pentru a-și desfășura activitatea profesională.

În iulie 2021 s-au eliberat autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale cu o suprafaţă utilă totală de 1.137.344 mp (+4,4%). Din totalul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, 69,6% sunt pentru zona rurală.

Comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, în luna iulie 2021 s-a înregistrat o scădere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri nerezidenţiale (-6,6%), cât şi a suprafeţei utile totale (-24,4%).

În iulie 2021 comparativ cu iulie 2020, se evidenţiază o creştere atât a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale (+18,9%), cât şi a suprafeţei utile totale (+18,6%), comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent.

În profil teritorial, această creştere (+777 autorizaţii) a numărului de autorizaţii de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale este reflectată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+248 autorizaţii), Nord-Vest (+124), Vest (+109), Nord-Est (+100), Sud-Muntenia (+84), Sud-Vest Oltenia (+61) şi Centru (+59). Scădere s-a înregistrat în regiunea de dezvoltare Sud-Est (-8 autorizaţii).