Cum îți protejezi istoricul activității pe Google și parolezi ce ai căutat sau vizionat pe internet

Cum îți protejezi istoricul activității pe Google și parolezi ce ai căutat sau vizionat pe internet

Google știe tot ce faci pe internet, fiecare site pe care îl deschizi, articol pe care îl citești sau clip pe care îl vizionezi. Deși ocazional poți să ștergi acele date, mai important este să te asiguri că le poți vedea doar tu.

În funcție de timpul petrecut pe internet, ar trebui să nu mai fie o surpriză faptul Google înregistrează tot ce faci pe internet și folosește acele informații în scopuri comerciale. Practic, le folosește pentru a-ți afișa reclame pe care sunt șanse mai mari să faci click, îți arată produse pe care, datorită istoricului tău online, e o probabilitate mai mare să le cumperi.

Toată activitatea ta online pe care Google o are despre tine o poți vedea la o adresă ușor de ținut minte, activity.google.com. Acolo se înregistrează ce faci pe internet, iar prima oară când vezi această listă aparent infinită de date s-ar putea să ți se pară înfricoșătoare, mai ales că include căutări pe Google, locații de pe Google Maps pe care le-ai vizitat, clipurile vizionate pe YouTube sau comenzile pe care le-ai adresat asistentului virtual Google Assistant. Toate sunt acolo.

Dacă te deranjează, le poți șterge sau dezactiva. Există un buton Delete în dreapta și poți alege Always dacă vrei să ștergi toate informațiile pe care le deține Google despre tine până în acel moment. Vor mai rămâne totuși emailurile din Gmail pe care ți le scanează constant pentru a-ți oferi reclame în Inbox, dar aia este altă poveste.

Revenind însă la problema noastră din titlu, ar fi bine să știi că orice persoană care se așează la laptopul tău sau îți ia telefonul pentru câteva momente, poate intra pe activity.google.com și poate vedea tot ce faci pe internet. Pentru a forța o autentificare suplimentară cu parola ta de Google, în partea de sus a respectivi pagini web apasă pe Manage my activity verification (Administrează verificarea activității mele). Bifează în noua fereastră Require extra verification, după cum se poate vedea în captura de mai jos și apasă pe Save. Din acel moment, când vei mai intra să-ți vezi istoricul activităților salvate de Google, vei fi nevoit să tastezi o parolă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: