14 sept. 2021 | 18:35

Cum îți dai seama ce e real și ce e deepfake: secretul e în ochi

ACTUALITATE
Cum îți dai seama ce e real și ce e deepfake: secretul e în ochi

Trăim vremuri grele, în care nu-ți mai dai seama ce e adevărat și ce e fals. Realitatea devine tot mai greu de găsit, în era deepfake.

Poate că nicăieri acest fenomen nu este mai neliniștitor decât în ​​lumea ciudată a „deepfake-urilor” și a altor chipuri generate de computer ale unor oameni care nu există, de fapt, dar totuși seamănă cu persoanele adevărate.

Oamenii de știință au dezvoltat acum o tehnică care ne-ar putea ajuta să detectăm dacă fețele pe care le privim sunt într-adevăr oameni autentici sau imagini generate de inteligența artificială.

Potrivit unui nou studiu condus de autorul și omul de știință în informatică Hui Guo de la Universitatea de Stat din New York, secretul se află în ochi, mai exact, în formele pupilelor.

În fotografiile de mai sus, poți vedea o prezentare a anatomiei ochiului, incluzând forma obișnuită a pupilei (sus), împreună cu o comparație a feței reale și a pupilelor (stânga), cu cele artificiale (dreapta).

Tehnologia deepfake poate fi periculoasă

Cercetând ochii artificiali ai fețelor false create de un sistem de învățare automată, numită rețea generativă de contradicție (GAN), cercetătorii au observat ceva amuzant despre pupile.

Spre deosebire de pupilele adevărate, multe dintre falsuri nu erau, de fapt, rotunde.

„Pupilele au forme aproape circulare la adulții sănătoși”, explică echipa în studiu. „Comparând cu fețele reale, observăm că inconsecvențele pot fi observate în regiunile oculare ale fețelor generate de GAN”.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru ciudat se datorează modelelor GAN care nu au o înțelegere a anatomiei ochiului uman, în special în ceea ce privește formele geometrice ale pupilelor obișnuite.

Într-un experiment care rulează un instrument ce are la dispoziție o bază de date de două mii de imagini (o mie fiind fețe reale și o mie fiind falsuri), sistemul a funcționat în mod fiabil pentru a distinge cele două grupuri.

Potrivit echipei, o astfel de tehnologie ar putea ajuta într-o bună zi să contracareze utilizarea rău intenționată a falsurilor cu aspect realist utilizate pentru a înșela oamenii pe platformele de socializare.