Cum faci spațiu liber pe Mac și scapi pentru totdeauna de „purgeable”

Cum faci spațiu liber pe Mac și scapi pentru totdeauna de

Chiar dacă Mac-urile sunt foarte fiabile și trainice, din mai multe puncte de vedere, acestea încep să aibă o problemă cu spațiul de stocare, din ce în ce mai des.

În 95% din timp, ca utilizator de Mac, s-ar putea să vezi că există o problemă cu spațiul disponibil pe sistemul din dotare. În teorie, acesta figurează ca fiind liber în jurul unei valori la care te aștepți, pe care o ai cât de cât în minte. Pe de altă parte, însă, lângă cifra respectivă, mai există un parametru destul de suspect, o altă valoare măsurată în GB care figurează ca fiind ”purgeable”. În traducere, acel cuvânt înseamnă că spațiul cu pricina poate fi șters, nu conține date importante. Dintr-o perspectivă, este disponibil, dar nu neapărat.

Screenshot 2021-01-12 at 00.52.07

Ca să înțelegi mai bine fenomenul pe care îl descriam, poți arunca o privire pe captura de ecran de mai sus. În teorie, am 160GB liberi. În practică, din acei 160, 90GB sunt ocupați cu un volum de date imposibil de identificat.

După o serie semnificativă de eforturi legate de acel ”purgeable”, am înțeles nu doar ce înseamnă și la ce ajută, dar și cum aș putea să-l eliberez în caz de urgență majoră. Sistemul de operare macOS îți creează constant copii de siguranță ale datelor importante de pe sistem, atât pe un hard disk extern sau o locație din rețea, cât și pe hard disk-ul local al Mac-ul, prin Time Machine. Ultima parte nu are însă loc cu acordul explicit al utilizatorului, pe principiul că oricum nu folosești acel spațiu liber.

Într-o lume ideală, spațiul din categoria Purgeable este eliberat în timp real de către sistemul de operare, în funcție de ce faci pe sistem, ce instalezi, ce descarci de pe internet. În practică, nu funcționează tot timpul și s-ar putea să te confrunți cu o situație în care vrei să-ți instalezi un joc și îți spune că nu ai spațiu suficient, chiar dacă știi că ai, iar Finder îți confirmă acel lucru.

În acel moment, fă click în colțul din dreapta sus pe lupă, caută Terminal și alege cu un click primul rezultat. Tastează în noua fereastră fără ghilimele ”sudo tmutil listlocalsnapshots /Volumes/”. Confirmă cu Enter.

Imediat, ar trebui să vezi o serie de mesaje precum cele din imaginea de mai jos – com.apple.TimeMachine.2021-01-04-202114.local. Acele fișiere pot fi șterse fără emoții sau frică de consecințe neprevăzute cu ajutorul comenzii fără ghilimele ”sudo tmutil deletelocalsnapshots 2021-01-04-202114”. Confirmă cu Enter și repetă procedura pentru fiecare dintre celelalte fișiere listate cu prefixul TimeMachine.

Snapshots for disk Volumes