Cel mai ieftin Mac a devenit mai ieftin și de trei ori mai rapid: cât de bun e noul Mac mini

Cel mai ieftin Mac a devenit mai ieftin și de trei ori mai rapid: cât de bun e noul Mac mini

După numeroase zvonuri și speculații pe marginea acestui subiect, Apple a început tranziția de la procesoare Intel la SoC-uri dezvoltate in-house cu un nou Mac mini.

Identic vizual cu vechea generație de Mac mini, acest sistem este unul care se diferențiază prin cel mai important aspect al întregii ecuații, procesorul. În timp ce vechea generație folosea un Intel Core i5 de generația a opta, noua iterație este construită în jurul procesorului proprietar Apple M1, un chipset pe care îl găsești și în noile MacBook Air și MacBook Pro de 13 inci.

Dincolo de detaliile tehnice pe care le vezi ilustrate în imaginea de mai jos, într-o oarecare măsură, câteva aspecte de performanță contează mai mult. Noul procesor este de 3 ori mai rapid decât vechiul procesor din Mac mini, în timp ce chipsetul grafic ascuns în Apple M1 este de 6 ori mai rapid decât IGP-ul de la Intel de acum doi ani. Una peste alta, Apple a ținut să menționeze că acest computer este de 5 ori mai rapid decât cel mai bine vândut PC de pe piață, fără să menționeze care este acela.

Spre deosebire de MacBook Air și MacBook Pro care utilizează același procesor, Mac mini vine cu o varietate de porturi. Ai două porturi USB C cu conectivitate USB 4 și Thunderbolt până la 40 Gbps, două porturi USB A 3.1 Gen 2 până la 10 Gbps, un Gigabit Ethernet și Wi-Fi 6.  În plus, ai un HDMI 2.0 pentru conținut 4K la 60 de cadre pe secundă sau un Display Port prin intermediu USB-C pentru conținut 6K la 60 de cadre pe secundă. Dacă le folosești pe amândouă simultan, poți trimite conținut video către două panouri 4K/60Hz.

Noul Mac mini cu Apple M1 costă 700 de dolari pentru configurația de bază cu 8GB RAM și 256GB SSD. Pentru 200 de dolari în plus, obții 16GB RAM, iar dacă bugetul nu este o problemă, poți obține până la 2TB de spațiu.

apple mac mini specs

Citește și: