Cum personalizezi Touch Bar-ul pe Mac și de ce ai face-o, în macOS Big Sur

Cum personalizezi Touch Bar-ul pe Mac și de ce ai face-o, în macOS Big Sur

Touch Bar-ul pe Mac reprezintă un instrument foarte util în a facilita interacțiunea cu laptopul și a te face mai eficient, cu condiția să știi cum poți profita de el.

Touch Bar-ul este un panou OLED sensibil la atingere de forma unei bare subțiri pe care o găsești deasupra rândului de cifre pe tastatura unui MacBook Pro din ultimii 4 ani. Butoanele pe care ți le pune la dispoziție se pot adapta la aplicația pe care o rulezi sau pot fi bătute în cuie. Dacă îți dorești, în acel spațiu poți avea în permanență tastele funcționale F1 – F12, la fel ca pe o tastatură tradițională.

Varianta ideală, în opinia mea, este să alegi afișarea butoanelor pentru ajustarea luminozității tastaturii și a ecranului, butoane pentru modificarea volumului sau interacțiunea cu conținutul multimedia. Ca referință, orice butoane vezi pe Touch Bar, în momentul în care apeși pe tasta FN în stânga jos, acelea se vor transforma în tastele funcționale tradiționale, F1 – F12.

Pentru a personaliza funcționalitatea Touch Bar-ului, fă click pe mărul mușcat din stânga sus și accesează System Preferences. Din secțiunea Keyboard, pe primul ecran poți alege ce să afișeze în mod constant Touch Bar-ul la secțiunea ”Touch Bar shows:”. Eu am optat pentru Expanded Control Strip. Dacă ești programator și ai nevoie deseori de tastele funcționale, poți bifa F1, F2, etc. keys. Dacă folosești multe aplicații optimizate pentru Touch Bar, precum cele de la Apple sau Adobe, bifează App Controls. Quick Actions este un hibrid între Control Strip și App Controls, în teorie, afișându-ți ce ai nevoie, când ai nevoie.

În cazul în care ai optat pentru Quick Actions sau Control Strip, este important de reținut că poți alege butoanele pe care să le ai în permanență afișate pe Touch Bar. În acest scop, fă click în aceeași fereastră pe Customise Control Strip și, cu click stânga apăsat, trage în bară butoanele care te încântă dintre cele disponibile. Eu, de exemplu, mi-am pus un buton special pentru capturi de ecran în locul Siri, pentru că le folosesc des în articole. Toate modificările se aplică în timp real.

touch bar mac