Cum a reușit Microsoft să țină Windows în top de-a lungul timpului
Microsoft trece într-o nouă etapă odată cu lansarea versiunii Windows 11. E unul dintre cele mai folosite sisteme de operare la nivel mondial și, chiar dacă nu s-a impus pe telefoanele inteligente, e unul dintre cele mai longevive servicii oferite de o companie.
Dacă citești acest articol pe un PC, atunci sunt șanse mari să folosești una din versiunile Windows oferite de Microsoft. Sistemul de operare a fost lansat în 1985 și, de atunci, continuă să se mențină în top.
Chiar dacă pe piață există și alte sisteme de operare – precum cel de pe Mac-uri și chiar dacă unii studenți și unele companii s-au orientat spre Chrome OS, sistemul celor de Google, Windows are o cotă de piață de 83% la nivel mondial.
E valabil pentru toate PC-urile utilizate la acest moment în toată lumea.
Gartner, compania care face sondaje pe această zonă încă din 2000, susține că Windows n-a pierdut niciodată locul întâi. Și probabil că Windows nu va pierde acest avantaj nici în următoarea decadă, scrie CNBC.
Succes atins la momentul potrivit
Astăzi, datele arată că Windows reprezintă 14% din veniturile totale ale Microsoft și, din punct de vedere istoric, Windows a fost mai profitabil decât alte domenii de activitate ale companiei evaluate la două trilioane de dolari.
Când Windows e pe val (și încă e și va mai fi), Microsoft beneficiază.
Odată cu lansarea Windows 11, compania fondată de Bill Gates se pregătește să ducă lucrurile mai departe. Odată cu noul sistem, tot mai mulți utilizatori ar putea fi forțați să cumpere PC-uri noi, mult mai performante, capabile să ruleze Windows 11. Ceea ce este, evident, un câștig pentru povestea de succes a Microsoft.
Recordul Windows nu a fost întotdeauna perfect.
Au fost necesare câteva lansări pentru a câștiga popularitate față de predecesorul DOS. Unele versiuni, inclusiv Windows Vista și Windows 8, au fost slab primite de către utilizatori.
Când smartphone-urile au apărut, în anii 2000, Microsoft n-a reușit să facă tranziția la momentul oportun.
„Am ratat să ne urcăm pe valul telefoanelor inteligente”, recunoștea Yusuf Mehdi, unul dintre vicepreședinții care a marcat la Microsoft aproape trei decenii de activitate.
Dar, de-a lungul anilor, Microsoft a făcut tot posibilul pentru ca Windows să fie mai ușor de utilizat. A venit cu meniul Start și a făcut upgrade-uri gratuite. Astfel, Windows a reușit să crească în continuare.
Windows 11, o nouă filă de poveste
Odată cu Windows 11, Microsoft întoarce pagina și duce povestea mai departe. Aduce și mai multe funcții interesante și design-ul e unul adaptat vremurilor. Era nevoie de o nouă versiune Windows și ea trebuia să apară.
A venit într-o variantă care caută să copieze un pic din macOS și alte sisteme de operare care par, la prima vedere, mai adaptate vremurilor, atât ca design, cât și ca funcționalități.
Așa cum a menționat Panos Panay, directorul de produse Microsoft, ideea generală din spatele designului noii versiuni este să determine utilizatorii să simtă „un sentiment incredibil de calm”. În același timp, echipa Windows a depus eforturi pentru ca noua versiune să fie și mai rapidă.
Actualizările Windows, de exemplu, ar trebui să fie cu 40% mai rapide, dar Panay a mai menționat că pornirea computerului și chiar navigarea ar trebui să se realizeze mult mai repede. O caracteristică surpriză aici este că acum vei putea rula și aplicații Android pe Windows.
„Windows este scena pentru crearea lumii”, spunea CEO-ul Microsoft, Satya Nadella. „Cu această nouă versiune de Windows, dezlănțuim inovația și ingeniozitatea inerente fiecăruia dintre noi. […] Astăzi, lumea are nevoie de o platformă mai deschisă […] Windows este platforma în care se pot naște lucruri mai mari decât Windows – cum ar fi webul. Aceasta este aspirația noastră cu Windows 11″.
Drumul nu e lin
E adevărat că Microsoft trebuie să rezolve, din mers, mai multe probleme. Dar caută să dea senzația că o face imediat.
Windows 11 va fi lansat, cel mai probabil, spre sfârșitul anului. Deocamdată, poate fi testat în varianta beta, iar cei care au făcut asta au constatat câteva probleme.
Ei arătau că, la eventualele instalări ale Windows 11, e posibil ca bara de activităși să nu fie afișată. Totodată, este posibil ca fereastra de previzualizare să nu afișeze întreaga fereastră atunci când treci cu mouse-ul peste vizualizarea activităților pe bara de activități.
De asemenea, setarea ”Mod de alimentare” nu apare pe pagina Alimentare și baterie, iar la lansarea aplicației Setări, poate apărea o lumină verde pentru scurt moment.
Meniul Start prezintă și el probleme, astfel că, în unele cazuri, este posibil să nu poți introduce un text când utilizezi Căutare din Start sau din bara de activități.
Dacă vei întâmpina această problemă, e bine să mergi pe combinația de taste Win + R, pentru a lansa caseta de dialog Run.
Și în Store au fost identificate ceva probleme. Este posibil ca butonul de instalare să nu fie încă funcțional în anumite scenarii. Totodată, evaluarea și recenziile nu sunt disponibile pentru unele aplicații. Aceste probleme merită a fi știute și este bine de reținut că sunt șanse ca și altele să apară pe parcurs.
Dar, cum spuneam, Microsoft caută să le rezolve în timp real și, mai mult ca sigur, acestea vor fi rezolvate până la lansarea oficială.
De ce ai nevoie pentru a te bucura de Windows 11
Printre schimbările majore din Windows 11, vei vedea taskbar-ul central care aduce aminte de macOS, o bară de start diferită și un management mai eficient al ferestrelor deschise.
Înainte să te apuci de un eventual upgrade la Windows 11, ar fi bine să ai în vedere cerințele de sistem care nu sunt deloc neglijabile, mai ales pe partea de securitate. Lista completă o găsești aici, dar un sistem din ultimii 3-4 ani ar trebui să facă față cu brio atât la vechiul Windows 10, cât și la Windows 11.
La bază, ai nevoie de un procesor dual core de pe 1GHz, 4GB RAM și o memorie internă de 64GB, aceleași specificații minime pe care le găsești pentru Office și Microsoft Teams. Pe parcurs, însă, e posibil să ai nevoie de mult mai mult.
Și, cu siguranță, Microsoft va căuta să te mențină curios și dornic să duci povestea companiei mai departe.
BONUS: Windows în imagini, de la lansare și până în prezent
Îți propun, la finalul articolului, să vezi și cum a evoluat sistemul de operare în ultimele aproape 4 decenii. Ar fi de menționat aici ceva: după cum bine ai observat, Windows 10 n-a avut parte de schimbări radicale în ultimii aproape șase ani.
Multe dintre sistemele clasice de operare au renunțat la tradiționalul Control Panel și au căutat să arate mai mult cu aplicațiile de tip Settings. Windows n-a făcut-o deocamdată.
Poate că Microsoft a vrut, în mod intenționat, să țină lucrurile pe loc.
În așteptarea Windows 11.