Cum a recunoscut Tesla că e o mare prostie, de fapt, să-i cumperi cu Bitcoin mașinile
Tesla a anunțat că poți cumpăra mașinile sale în Bitcoin. Dar să fie, oare, cea mai bună idee?
Tesla pare că are ceva interes în zona Bitcoin, iar dacă urmărești activitatea din online a lui Elon Musk, șeful companiei, îți poți da seama de acest lucru. Constructorul a anunțat recent că acceptă inclusiv Bitcoin ca metodă de plată pentru achiziția unui model, dar nu te grăbi să te arunci așa repede dacă deții așa ceva.
Între timp, a apărut și rubrica Termeni și Condiții, unde Tesla explică, de fapt, de ce nu o idee atât de bună să faci asta. Sigur că poate se bazează pe faptul că nimeni nu va citi, de fapt, acea rubrică. Dar unii au făcut-o cu atenție și vin să-ți explice de ce nu trebuie să te grăbești.
Tesla recunoaște că poate fi o mare prostie să plătești în Bitcoin pentru o mașină
Ca să înțelegi tot contextul, trebuie să te întorci un pic în timp la o știre cu Tesla, despre care-ți povesteam AICI. La acel moment, compania lui Musk anunța că a cumpărat Bitcoin în valoare de un miliard și jumătate de dolari.
Investiția de 1,5 miliarde a mai fost însoțită și de anunțul potrivit căruia compania ar putea accepta pe viitor plăți în această criptomonedă. Ceea ce s-a întâmplat acum.
Doar că între cele două anunțuri, Musk a făcut tot posibilul să umfle valoarea criptomonedei și a reușit. Odată cu anunțul că acceptă Bitcoin ca plată la achiziția unei mașini, Tesla a venit cu o rubrică de Termeni și Condiții extrem de importantă.
Citită cu atenție, îți explică, de fapt, de ce e un risc foarte mare să faci asta.
Ce scrie la rubrica Termeni și Condiții
În primul rând, Tesla recunoaște că piața Bitcoin e extrem de volatilă. Asta înseamnă, între altele, că un Bitcoin poate valora azi 50.000 de dolari, să zicem, și mâine se poate duce la 10.000 de dolari.
Cu alte cuvinte, dacă ai cumpărat azi o Tesla cu un Bitcoin, mâine o poți cumpăra cu 5 Bitcoin.
Te întrebi, probabil pe bună dreptate, dacă aceeași problemă nu se aplică și la Tesla. Adică, dacă tu pierzi, de ce n-ar pierde și constructorul. Doar că producătorul e mai inteligent și mai adaptat la vremuri și s-a asigurat că nu pierde din această volatilitate a pieței. Răspunsul e simplu.
”Valoarea Bitcoin poate fi volatilă, poate merge în sus sau în jos. Sunteți responsabil pentru inițierea unei plăți cu Bitcoin în suma exactă a prețului Bitcoin indicată pe pagina de plată în fereastra de preț Bitcoin. Fiecare preț Bitcoin va expira după fereastra de preț Bitcoin. După expirarea prețului Bitcoin, va trebui să solicitați o nouă fereastră (…) este posibil să vi se solicite să reporniți procesul de plată”
După cum vezi în screenshot-ul de mai sus, Tesla îți vinde mașina la prețul ei în dolari, tu având posibilitatea să plătești echivalentul în Bitcoin. Iar acel echivalent e valabil doar pentru o scurtă perioadă de timp – un sistem numit de constructor “Bitcoin Price Window”. Cu alte cuvinte, dacă rezervi azi și ți se stabilește echivalentul prețului mașinii în Bitcoin, mâine s-ar putea să se schimbe valoarea și să pui mai mult sau mai puțin.
Mai pe scurt: dacă vrei să cumperi o Tesla cu Bitcoin, o cumperi, de fapt, la valoarea ei în dolari.
Iar asta te duce la următoarea problemă.
Să zicem că vrei să returnezi mașina și să-ți primești banii înapoi.
Ei bine, în caz de returnare a sumei plătite, Tesla poate alege să-ți plătească înapoi valoarea în Bitcoin pe care ai plătit-o tu sau valoarea în dolari care se regăsește pe factură. Tesla își rezervă dreptul de a face cum dorește și evident va alege varianta care o avantajează (în funcție de cât valorează Bitcoin la momentul în care ceri returnarea banilor plătiți).
”Dacă aveți dreptul la o rambursare a plății sau la o răscumpărare, ne rezervăm dreptul de a vă rambursa fie prețul Bitcoin exact pe care ni l-ați furnizat în momentul achiziției, fie o sumă în dolari care este echivalentă cu prețul în dolari al produsului pe care l-ați achiziționat, la discreția noastră exclusivă și absolută , luând în considerare eficiența operațională. Același lucru este valabil și pentru toate taxele și costurile aferente la care aveți dreptul”
Nu e Tesla singura companie care acceptă plăți în Bitcoin, e adevărat. Dar una e să-ți cumperi o cafea de la colț în Bitcoin sau o pereche de căști de pe net și alta e să plătești echivalentul prețului unei mașini în monede virtuale.
Ar trebui, așadar, să te informezi cu atenție înainte de a face un asemenea pas.