Cum a arătat pandemia că marile orașe au nevoie de mijloace alternative de transport electrice

Cum a arătat pandemia că marile orașe au nevoie de mijloace alternative de transport electrice

Pandemia, declarată deja de mai bine de un an, a schimbat comportamente și ne-a ținut pe mulți în case. Dar a demonstrat și că orașele mari aglomerate au nevoie de mijloace alternative de transport electrice.

În lunile de lockdown, în primăvara anului trecut, vedeai puțină lume pe străzi. Mulți lucrau de acasă, terasele și barurile erau închise, iar mijloacele clasice de transport în comun transportau doar persoanele care nu-și puteau desfășura activitățile de la distanță.

După câteva luni în care orașele aglomerate au respirat, la propriu, aer mai curat, activitățile s-au reluat încet, dar sigur. Doar că lumea a evitat mijloacele clasice de transport și a ales alternative. Printre acestea se numără scuterele și trotinetele electice, pe care le găsești în București și-n alte mari orașe ale țării. De asemenea, există companii care închiriază în sistem ride-sharing mașini electrice.

Totul pentru un aer mai curat și pentru evitarea aglomerația.

De ce ai nevoie de mijloace alternative de transport electrice

Germania e cel mai bun exemplu că pandemia a accelerat dorința oamenilor de a folosi scutere sau trotinete electrice pentru a merge la serviciu sau pentru a se deplasa cu alte treburi în oraș. Oamenii au putut, astfel, să evite aglomerația de la metrou sau din tramvaie. Și au contribuit și la reducerea poluării.

Plus că pare un mijloc de transport extrem de sigur.

Statistica autorităților germane arată că trotinetele electrice au fost implicate în mai puțin de 1% din totalul accidentelor rutiere care s-au soldat cu victime anul trecut. În cifre, în puțin peste 2.000 de accidente soldate cu victime au fost implicate trotinete electrice. Prin comparație, numărul accidentelor rutiere în care au fost implicate biciclete sare de 91.000.

E adevărat, însă, că mult mai multă lume circulă cu bicicleta.

Mobilitatea electrică, soluția din marile orașe

Mulți specialiști susțin, însă, că mobilitatea electrică e soluția pentru marile orașe aglomerate, doar că există avantaje și dezavantaje, după cum îți explicam AICI. Dintre cele mai cunoscute servicii care-ți permit să închiriezi trotinete electrice în București și nu numai se remarcă Lime și Bolt. În Capitală, spre exemplu, oferta e mult mai largă și include și alte servicii similare precum Flow, Wolf-e, Splash sau MELC.

Ar fi de adăugat, totuși, că aceste mijloace alternative de transport nu pot fi folosite oriunde și oricând. Nu peste tot există piste de biciclete (unde e permis și accesul cu trotinetele), iar atunci când te strecori pe lângă mașini, în apropierea trotuarului, te expui multor pericole.

De asemenea, folosirea lor e condiționată de vreme.