11 dec. 2021 | 17:05

Criza forței de muncă se adâncește: firmele n-au mari speranțe nici pentru 2022

ACTUALITATE
Criza forței de muncă se adâncește: firmele n-au mari speranțe nici pentru 2022

Mediul privat românesc se confruntă cu un puternic deficit al forței de muncă. Recrutarea a devenit o reală provocare pentru firme, care nu mai știu ce bonusuri să ofere salariaților, pentru a-i atrage și menține în companii.

Piața muncii din România are probleme în această perioadă. Pentru unele companii, personalul a devenit o pasăre rară, iar angajatorii caută cu disperare oameni care să ocupe multiplele locuri de muncă vacante, la nivel național.

Retail-ul este un domeniu puternic afectat

Unele dintre companiile care au cel mai mult de suferit de pe urma deficitului forței de muncă activează în retail. Potrivit Eugen Saulea, fondatorul ESSA Group – unul dintre cei mai mari jucători din acest domeniu – situația este dificilă și nu se întrezăresc mari speranțe nici pentru anul care ne bate la ușă.

. Provocările la care sunt supuse astăzi companiile prezente în piața locală a serviciilor de trade marketing şi recrutare de personal se acutizează tot mai mult din cauza creșterilor de preț la utilități și la produsele esențiale, spune specialistul.

„Contractele cu partenerii noștri din retailul modern au fost încheiate acum un an sau doi și, astăzi, suntem puși în situația în care trebuie să cerem mai mulți bani pentru salarizare şi carburant chiar dacă vânzările din supermarketuri nu au crescut anul acesta așa cum au crescut anul trecut. Și noi continuăm să ne confruntăm cu aceste scumpiri la utilităţi, la carburant, ceea ce crește costul pentru deplasarea echipelor”, a explicat Eugen Saulea.

În domeniu, salariile au crescut, ne spune Saulea.

”Dacă ar fi să fac un calcul acum, față de luna august, pachetul salarial este cu circa 20% mai mare. Retailerii au nevoie de mai mulți oameni și, drept urmare, cei existenți sunt extrem de solicitați. În prezent, salariul brut de încadrare pentru un lucrător comercial este de 3.300 de lei, cu un net de bază de 1.900 de lei și 21 de tichete de masă de 15-17 lei”, mai punctează Eugen Saulea.

Potrivit specialistului, numeroși români preferă să plece în străinătate la muncă, decât să rămână în țară, pentru ei fiind, în continuare, mai avantajoase ofertele propuse de angajatorii străini.