Creșterea pensiilor cu 40%, lămurită de ministrul Muncii: de ce ”e o iluzie”

Creșterea pensiilor cu 40%, lămurită de ministrul Muncii: de ce ”e o iluzie”

În România, există o lege inițiată de PSD care promite mărirea cu 40% pensiilor românilor. Deși devenise de mult timp evident că nu se va materializa vreodată, ministrul Muncii a oferit lămurir suplimentare.

România trece printr-o criză bugetară fără precedent, cauzată parțial de criza sanitară, dar și de migrarea masivă a forței de muncă. Din cauza dezastrului, se vehiculează de mai mulți ani posibilitatea că, în câțiva ani, autoritățile nu vor mai putea să achite pensiile. Pur și simplu, sunt prea puțini români care activează în câmpul muncii din România. În acest context, Raluca Turcan a explicat cât se poate de clar de nu este realistă o creștere cu 40% a pensiilor. În opinia ministrului Muncii, ”e o iluzie”.

„Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite.

Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

Singurul lucru bun care se va întâmpla pe perioada mandatului noului Guvern este, în schimb, recalcularea pensiilor. Aceasta ar trebui să dureze între un an și doi ani.

„Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România.

Procesul (de recalculare – n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a menţionat Raluca Turcan.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: