Unde sunt pensiile acestor români. Informația pe care trebuie să o știe peste 2 milioane de pensionari

Unde sunt pensiile acestor români. Informația pe care trebuie să o știe peste 2 milioane de pensionari

Primele raportări trimestriale detaliate ale fondurilor de pensii private Pilon II sunt aici. Despre pensiile acestea trebuie să știe peste două milioane de pensionari din România.

După ce ASF a modificat pe finalul anului trecut normele pentru a îmbunătăţi transparenţa celor mai mari investitori ai Bursei arată în felul următor. NN Pensii a cumpărat acţiuni de 128 de milioane de lei la Prosus, grupul sud-african din care face parte eMag, la un procesator de plăţi francez şi la o companie farmaceutică spaniolă, Grifols.

Cei şapte administratori de pensii private din România, la care salariaţii români contribuie în fiecare lună în mod obligatoriu cu o parte din salariul brut pentru a le fi administraţi banii pentru bătrâneţe, au publicat primele raportări trimestriale în baza noilor reglementări impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) după scandalul Wirecard, informează ZF.ro.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor

Astfel, în contextul în care la jumătatea lunii decembrie din 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial norma ASF care obligă administratorii Pilon II la raportare trimestrială, şi nu semestrială cum era până acum, cei mai mari investitori ai bursei au publicat deja investiţiile din T3/2020.

„Avem în portofoliu emitenţi recunoscuţi în domenii precum fintech, comerţ electronic, plăţi electronice sau sănătate şi emitenţi incluşi în indici bursieri precum cel de blue chip-uri al zonei euro EuroStoxx50. Totodată, din punctul de vedere al businessului lor, ne uitam la emitenţi cu expunere pe pieţe internaţionale dezvoltate cum este Europa de Vest sau regiuni cu creştere rapida, precum Asia sau America Latina, dar în egală măsură şi la piaţă local“, spune Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, citată de ZF.ro.

Prin urmare, micii investitori – care de multe ori urmăresc strategia investitorilor instituţionali, dar şi salariaţii români – pot analiza mai des care sunt companiile în care sunt investite fondurile de pensii Pilon II, cele care la decembrie 2020 aveau active de 75 de miliarde de lei.

Pentru astăzi, spre exemplu, NN Pensii, cel mai mare fond Pilon II are active de 26 de miliarde de lei şi cu un randament de 5,27% în 2020.

În T3/2020, adică lunile iulie, august şi septembrie, NN Pensii a intrat în acţionariatul Prosus, din care face parte eMag, cu 127 de milioane de lei şi a investit 97 de milioane de lei la procesatorul francez de plăţi Worldline. Dar și 92 de milioane de lei la compania farmaceutică Grifola, arată datele din raportul trimestrial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: