Cresc salariile bugetarilor, din ianuarie 2022: cine va primi mai mulți bani de la stat

Cresc salariile bugetarilor, din ianuarie 2022: cine va primi mai mulți bani de la stat

Anul nou va începe cum nu se poate mai bine pentru o parte dintre bugetarii României. Este vorba despre angajații sistemului de învățământ.

După cum știm, în contextul economic sensibil pe care îl traversăm, ca urmare a pandemiei de coronavirus, Guvernul a luat măsuri pentru a-și proteja bugetul de cheltuieli excesive, în 2022.

Așa a apărut Ordonanța care prevede înghețarea salariilor bugetarilor. Doar că această Ordonanță prevedea și două excepții. Era vorba despre angajații din Sănătate și Asistență Socială. Acum, în prag de Sărbători, Executivul de la București extinde lista excepțiilor și îi include și pe angajații din învățământ pe aceasta.

Mai mulți bani, din ianuarie 2022

Prin urmare, de la 1 ianuarie 2022, statul va mări lefurile pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ.

Executivul are și niște cifre concrete cu privire la majorările salariale. Mai exact, este vorba despre majorarea salariilor de bază cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022 și nivelul din luna decembrie 2021.

”Pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021”, prevede documentul Guvernului.

Majorările salariale vin în întâmpinarea revoltei profesorilor, care, în ultimii aproape doi ani de pandemie, au cerut statului să le acorde salarii mai mari. Angajații susțin că lefurile din învățământ nu sunt deloc motivante și că nu sunt atractive pentru tinerii care ar putea intra în sistem.

Din acest motiv, personalul didactic este deficitar și vârsta medie a profesorilor din sistem este destul de ridicată, tinerii nefiind atrași de această profesie, din cauză că nu sunt stimulați financiar, susțin sindicatele de profil.

Citește și: