14 oct. 2021 | 14:04

Costurile încălzirii globale pentru români: cât ne-au costat dezastrele din ultimul an

ACTUALITATE
Costurile încălzirii globale pentru români: cât ne-au costat dezastrele din ultimul an

În România sunt tot mai frecvente fenomenele extreme. Astfel, doar pentru acoperirea daunelor cauzate de aceste riscuri înregistrate în perioada martie – august 2021, companiile membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au plătit despăgubiri în valoare de peste 40,5 milioane lei.

Peste 50% din totalul despăgubirilor au fost plătite pentru acoperirea daunelor ca urmare a fenomenelor extreme

Riscurile de viitură, vijelie, furtună, ploi torențiale și tornade au reprezentat mai mult de jumătate, 23,3 milioane de lei, din totalul despăgubirilor care au fost plătite păgubiților. Din această sumă 11,3 milioane de lei au fost achitate în baza polițelor de asigurare dedicate persoanelor fizice, iar diferența în baza polițelor destinate companiilor.

Catastrofele produc anual pagube costisitoare în România, însă ele pot fi preluate printr-o asigurare care acoperă inclusiv riscurile de dezastre naturale. Cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, UNSAR a precizat încă o dată importanța existenței unor soluții de protecție împotriva acestor riscuri.

„Prin potențialul lor distructiv, cutremurele, alunecările de teren, inundațiile, tornadele sau incendiile ucid mii de oameni în întreaga lume și pot provoca distrugeri importante construcțiilor civile și industriale. Refacerea acestora presupune costuri semnificative în fiecare an, care pot fi acoperite de către o poliță de asigurare”, a declarat Adrian Marin, președintele UNSAR.

„Asigurătorii din România plătesc anual despăgubiri de zeci de milioane de lei doar pentru fenomenele meteo extreme. Astfel, polițele facultative de locuințe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil. Acestea pot fi încheiate doar în baza unei asigurări obligatorii PAD, care acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren”, a declarat Alexandru CIUNCAN, director general al UNSAR.

Există însă și vești încurajatoare: peste 66% dintre români declară că în cazul în care ar avea loc o catastrofă (dezastru natural) ar ști cum ar trebui să procedeze, în timp ce procentul în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 36-50 ani este chiar mai ridicat, de 72%, arată studiul “Percepția românilor față de asigurările de locuințe”, realizat recent la solicitarea UNSAR.