Copiii de peste 12 ani se pot vaccina în România, începând de astăzi: tot ce trebuie să știi ca părinte

Copiii de peste 12 ani se pot vaccina în România, începând de astăzi: tot ce trebuie să știi ca părinte

După câteva săptămâni de speculații, copiii din România cu vârsta de 12 ani sau mai mari se pot vaccina împotriva infecției cu Covid-19. Primele vaccinuri pot fi administrate începând de astăzi, 2 iunie.

Vineri, Organizația Europeană a Medicamentului a certificat ca fiind sigură vaccinarea copiilor cu Pfizer – BioNTech. La câteva zile după, decizia cu pricina s-a reflectat și în politica națională a României. Practic, copiii cu vârsta de 12 ani și peste se pot vaccina împotriva Covid-19 începând de miercuri, 2 iunie. Anunțul pe marginea acestui subiect a venit de la Comitetul naţional de vaccinare, cu precizarea că platforma de programare a fost optimizată și permite programarea copiilor prin contul părinților.

„Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă”, precizează Comitetul naţional de coordonare a vaccinării împotriva Covid-19 (CNCAV), într-o postare, marți seara, pe pagina de Facebook RO Vaccinare. „Este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal”, subliniază CNCAV.

Este important de reținut că niciun alt vaccin nu a primit aprobare de administrare în cazul copiilor, cu excepția Pfizer. Astfel, imunizarea celor de 12 ani sau mai mari se va efectua în mod exclusiv cu serul de la Pfizer – BioNTech (Comirnaty).

”Datele care reies din studiile efectuate (asupra vaccinului Comirnaty – n.r.) arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de Covid-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, au adăugat oficialii CNCAV.

Dacă vrei mai multe detalii pe marginea acestui subiect, le găsești aici:
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: