06 iun. 2021 | 13:05

Consolele next-gen se bucură deja de un upgrade: cine profită de un avantaj major

ACTUALITATE
Consolele next-gen se bucură deja de un upgrade: cine profită de un avantaj major

A fost confirmat faptul că tehnologia de îmbunătățire a graficii urmează a ajunge pe consolele next-gen Xbox. Anunțul a fost făcut de către un purtător de cuvânt al Microsoft, care a afirmat că FidelityFX Super Resolution va completa actuala tehnologie.

Cunoscută sub numele de Super Resolution FidelityFX, tehnologia ar putea oferi performanțe GPU mai bune, rate de cadre îmbunătățite și o rezoluție potențial chiar mai bună. Un purtător de cuvânt al Microsoft a confirmat către IGN că FidelityFX Super Resolution va veni pe Xbox, menționând potențialul tehnologiei AMD de a spori rata și rezoluția cadrelor. Cu toate acestea, compania nu a oferit informații despre momentul în care va ajunge actualizarea pentru jucătorii de consolă.

Nici AMD, nici Microsoft nu au lansat criterii de referință care detaliază efectele sau îmbunătățirea performanței pe care FidelityFX le va furniza pe platformele Xbox Series X și S. La fel ca Nvidia DLSS, FidelityFX Super Resolution de la AMD este o tehnologie de supra-eșantionare care promite să ofere o calitate a imaginii mai bună în jocurile video, fără o degradare semnificativă a performanței ratei cadrelor. Pe platforma RTX de a doua generație a Nvidia, performanța de urmărire a razelor a fost îmbunătățită în mod vizibil cu DLSS activat.

„AMD FidelityFX este colecția noastră open-source de tehnologii vizuale optimizate care facilitează dezvoltarea de efecte și optimizări de înaltă calitate, care ajută jocurile să arate uimitor, oferind în același timp cel mai bun echilibru între fidelitate vizuală și performanță”, a transmis AMD într-o postare pe blog.

FidelityFX va veni cu patru moduri de îmbunătățire a imaginii, inclusiv Ultra Quality, Quality, Balanced și Performance. AMD face din FidelityFX Super Resolution o tehnologie open-source, astfel încât să fie compatibilă cu GPU-urile Radeon ale companiei, precum și cu plăcile grafice ale rivalului Nvidia.

Noile plăci grafice pe consolele next-gen

Știrile despre Super Resolution FidelityFX care urmează a fi implementate pe consolele next-gen de la Microsoft sunt unele interesante, având în vedere că AMD își extinde arhitectura RDNA 2 pe mai multe platforme. Pe lângă faptul că este acceptat pe cele mai recente carduri PC Radeon RX 6000 și console Microsoft, microarhitectura grafică se găsește și pe PlayStation 5. Nu este clar dacă și când FidelityFX va ajunge pe consola Sony.

Mai recent, AMD a confirmat că arhitectura sa grafică va alimenta sistemul de infotainment Tesla și va fi îndreptată către telefoanele mobile mai târziu în acest an printr-un parteneriat cu Samsung. Acest lucru înseamnă că noul procesor Samsung bazat pe Exynos Arm va veni cu grafică RDNA 2 integrată, o mișcare care ar putea permite produselor de calcul, smartphone și tabletă ale companiei să concureze mai bine cu procesoarele bazate pe Arm ale Apple, precum CPU M1 de pe Mac.

Principala diferență între Nvidia DLSS și AMD FidelityFX Super Resolution este că prima necesită învățarea automată și utilizarea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți imaginea într-o scenă de joc video, făcând ca grafica cu rezoluție mai mică să pară mai detaliată. Dependența Nvidia de A.I. înseamnă că este necesară puțină putere GPU pentru a realiza această magie.

Pe de altă parte, soluția AMD nu necesită învățare automată și este open source pentru a lucra cu mai multe plăci grafice. FidelityFX va sprijini umbrirea cu rată variabilă, claritatea adaptivă a contrastului, precum și sortarea paralelă pentru a îmbunătăți calitatea imaginii.