Companiile aeriene au pierdut mulți bani în perioada pandemiei: ce se întâmplă în 2022

Companiile aeriene au pierdut mulți bani în perioada pandemiei: ce se întâmplă în 2022

În perioada pandemiei, companiile aeriene au înregistrat pierderi de milioane de dolari. Operatorii aerieni speră ca în anul care urmează să se redreseze.

Pierderile pe plan global ale companiilor aeriene vor scădea semnificativ anul viitor. Ei speră că, în ceea ce îi privește, va urma o redresare, în următoarea perioadă. Conform Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni nivelul încasărilor pentru acest an fusese estimat în aprilie la 47,7 miliarde de dolari. Ei speră ca pierderile pe plan global ale companiilor aeriene să scadă semnificativ anul viitor.

Ce prevede IATA pentru anul viitor?

Și pentru 2020, IATA previzionase în aprilie pierderi de 126,4 miliarde de dolari, dar acum estimează un nivel de 137,7 miliarde de dolari. ”Am depășit cel mai greu moment al crizei. Deși se mențin problemele dificile, drumul spre redresare se întrevede”, a dat asigurări directorul general al IATA, Wilie Walsh, la reuniunea anuală a organizației.

IATA a cerut guvernelor să mențină schemele de sprijinire a locurilor de muncă și reglementările privind sloturile, până la redresarea traficului aerian internațional. Cererea pentru călătorii aeriene internaționale ar urma să se dubleze anul viitor, ajungând la 44% din nivelul înregistrat în 2019. Ei consideră că ritmul redresării va fi determinat de succesul campaniei de vaccinare și de ridicarea restricțiilor de călătorie, apreciază IATA. Prognoza lor pentru anul următor este de 93% față de nivelul înregistrat înaintea pandemiei, o îmbunătățire de 20 de puncte procentuale față de 2021.

Așadar, Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni consideră că numărul total de pasageri va crește la 3,4 miliarde în 2022, de la 2,3 miliarde în 2021, dar mult sub nivelul de 4,5 miliarde din 2019. La fel și cererea pentru transportul de mărfuri. Aceasta va depăși cu 13,2% nivelul înregistrat în 2019. Acesta segment a avut și el, la rândul lui, de suferit de pe urma acestei perioade marcate de pandemie. Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni reprezintă 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

Citește și: