Chinezii ne vor cuceri cu totul. S-a întâmplat chiar acum cu economia lor

Chinezii ne vor cuceri cu totul. S-a întâmplat chiar acum cu economia lor

China sfidează totul chiar și-n timpul pandemiei. Iată anunțul care dă peste cap tot ce știai.

China e considerată punctul-zero al pandemiei de coronavirus. Virusul a fost descoperit pentru prima oară într-o piață din Wuhan și apoi s-a răspândit rapid în întreaga lume. În ciuda pandemiei, care a afectat milioane de oameni și în China, statul asiatic a renăscut din propria cenușă.

China este singura mare economie care a înregistrat creştere în 2020, adică anul care a dat peste cap totul. Produsul Intern Brut al Chinei a urcat cu 2,3% anul trecut, arată datele oficiale publicate luni, statul asiatic devenind astfel singura mare economie din lume care a înregistrat creştere în 2020, pe fondul crizei globale provocate de pandemia de coronavirus (Covid-19).

China, creștere economică în anul pandemiei

China a înregistrat creștere economică, dar ritmul a fost, totuși, decent. Ca urmare a impactului global al pandemiei pe plan global, ritmul de creştere al PIB-ului Chinei în 2020 este cel mai slab din 1976, ultimul an al Revoluţiei Culturale care a afectat semnificativ economia. Redresarea economiei chineze s-a accelerat în trimestrul patru din 2020, creşterea depăşind aşteptările, iar perspectivele pentru 2021 indică un avans de 8,4%, cel mai rapid ritm din ultimul deceniu.

Ritmul redresării celei de-a doua economii mondiale în urma crizei provocate de pandemie i-a surprins pe analişti, în contextul tensiunilor comerciale dintre Beijing şi Washington.

Măsurile stricte adoptate pentru a stopa răspândirea virusului au permis în mare parte autorităţilor chineze să ţină sub control pandemia mai rapid decât majoritatea statelor, în timp ce stimulentele masive acordate producătorilor locali au accelerat producţia de bunuri care au fost exportate în multe ţări afectate de efectele crizei.

În trimestrul patru din 2020, economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 6,5%, a anunţat luni Biroul Naţional de Statistică (NBS), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters estimau un avans de 6,1%. PIB-ul Chinei a crescut cu 4,9% în trimestrul trei din 2020.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat o expansiune de 2,6% în trimestrul patru din 2020, faţă de un avans de 3% în precedentele trei luni.

„Aceste cifre peste aşteptări indică accelerarea creşterii economiei, deşi unele sectoare încă se redresează. Retragerea măsurilor de stimulare va pune presiune pe evoluţia economiei în 2021”, a apreciat Xing Zhaopeng, economist la ANZ în Shanghai. Vânzările de retail au scăzut anul trecut cu 3,9%, primul declin din 1968, arată datele NBS.

În decembrie, producţia industrială a crescut cu 7,3%, ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2019. FMI se aşteaptă ca a doua economie mondială să raporteze un avans de 1,9% în 2020 şi de 7,9% în 2021.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: