03 mart. 2021 | 09:59

Cercetătorii construiesc cel mai rapid generator de numere aleatorii bazat pe laser. La ce ajută și cum revoluționează industria criptografiei

ACTUALITATE
Cercetătorii construiesc cel mai rapid generator de numere aleatorii bazat pe laser. La ce ajută și cum revoluționează industria criptografiei

O echipă de oameni de știință a dezvoltat un laser care poate genera 254 de trilioane de cifre aleatorii pe secundă, de peste o sută de ori mai rapid decât generatoarele de numere aleatorii bazate pe computer (RNG).

Deși generarea aleatorie de numere există de mii de ani, este din ce în ce mai importantă în calcul, deoarece formează baza criptografiei. Cu mai multe dispozitive online decât oricând, nevoia de criptare mai rapidă care să țină departe actorii răi a devenit mai importantă.

Astfel, din nevoia predominantă de RNG-uri în tehnologia modernă, Google a prezentat supremația aparentă a computerului său cuantic cu 53 de qubit, utilizând o problemă RNG.

De aceea, noul sistem ar putea schimba jocul: poate genera 250 de terabyți de biți aleatorii pe secundă. De fapt, a fost atât de rapid încât echipa din spatele ei s-a străduit să-și înregistreze randamentul folosind o cameră de mare viteză. Potrivit cercetătorilor, sistemul lor depășește generatorii de numere aleatorii fizice atât în ​​viteză, cât și prin capacitatea sa de a crea mai multe fluxuri de biți simultan. Rezultatele sunt publicate în revista Science.

La ce ajută cel mai rapid generator pe bază de laser

Noua invenție folosește un laser mic, de doar un milimetru lungime, care răsucește lumina între oglinzile poziționate la ambele capete ale unei cavități în formă de clepsidră înainte de a ieși din dispozitiv, relatează Science News. Spre deosebire de sistemele anterioare bazate pe laser, noul proces poate amplifica simultan mai multe moduri optice.

Acestea interferează unele cu altele pentru a genera fluctuații rapide de intensitate pe care echipa le-a înregistrat cu o cameră, care a măsurat intensitatea luminii la 254 de puncte peste fascicul, aproximativ la fiecare trilionime de secundă. Dar viteza cu care laserul pompează date a însemnat că acea cameră ar putea să o urmărească doar câteva nanosecunde înainte ca memoria să se umple, după care datele au fost încărcate pe un computer.

Sistemul de generare aleatorie a fost dezvoltat în comun de cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang, Singapore (NTU Singapore), Universitatea Yale și Trinity College Dublin și a fost realizat în NTU.

În ceea ce privește viitorul sistemului, echipa își propune să-l pregătească pentru utilizare practică prin încorporarea laserului într-un cip compact. Acesta va permite ca numerele aleatorii pe care le generează să fie introduse direct în computer.