08 dec. 2021 | 11:20

Cele mai frumoase trasee rutiere din Europa: trebuie neapărat să le parcurgi

ACTUALITATE
Cele mai frumoase trasee rutiere din Europa: trebuie neapărat să le parcurgi

Știu că poate fi obositor să pleci în vacanță cu mașina, dar, în același timp, îți oferă confort, flexibilitate și peisaje incredibile. Pentru următoarea ta vacanță, mai jos ai niște propuneri de trasee pentru mașină, cele mai frumoase din Europa.

Trecătoarea Stelvio, Italia

Localizat în Alpii Estici, din Italia, drumul Trecătorii Stelvio leagă Valtellina de Merano și pe ambele de mai înalta vale Adige. Pasul este situat în Alpii Ortler din Italia, între Stilfs („Stelvio” în limba italiană), în Tirolul de Sud și Bormio din provincia de Sondrio. Este vorba despre 75 km de la Bolzano și la numai 200 de metri de frontiera Elveției la nord. Acest traseu montan este situat la altitudinea de aproximativ 2.700 de metri deasupra nivelului marii. Drumul este dificil de parcurs cu mașina, în special din pricina celor 48 de curbe în ac de păr de pe latura estică, dar și îngustarii extreme din unele porțiuni, aspecte înrautățite de înclinatrea pe alocuri extreme. Dar priveliștea face totul.

Traseul Causeway Coastal, Irlanda de Nord

Este cel mai frumos traseu rutier al Irlandei. Cunoscută ca fiind una dintre cele mai impresionante călătorii rutiere, traseul Causeway este perfect pentru iubitorii de excursii cu mașina și constă într-o excursie de patru sau cinci zile de-a lungul coastei Irlandei de Nord, între orașele Belfast și Londonderry. Peisajele sunt impresionante și foarte variate, iar drumul merge pe linia de coastă, prin înalturile munților, prin orașe pline de viață, dar și prin sate liniștite și relaxante. Dacă preferi să conduci într-o manieră mai relaxată și dorești să-ți aloci timp suficient pentru a vizita cele mai importante atracții turistice, excursia ta ar trebui să dureze cinci zile, astfel încât să ai posibilitatea să admiri întregul peisaj și să te bucuri de cadrul fascinant care se află într-o continuă schimbare.

Drumul lui Napoleon, Franța

“Drumul lui Napoleon”, o hartă făcută de însuși Napoleon atunci când a pornit din zona Alpilor spre Riviera franceză. În 1932, traseul pe care l-a făcut împăratul francez a fost numit Route Napoleon. Se porneşte de la Cannes, care în vremea împăratului nu era decât un mic port în care Napoleon şi-a petrecut o singură noapte şi se continuă spre Grasse, pe dealurile acoperite de levănţică, inima industriei de parfumuri din Franţa. De acolo, mergi pe traseul lui Napoleon peste dealuri spre Castllane. Din acest punct, împăratul a început lupta cu zăpezile la 1145 de metri altitudine, de la Col des Leques la Barreme. Azi poți face acest traseu în orice perioadă a anului, dar pentru autenticitate, ar fi de preferat luna martie când munţii din Haute Provence ar putea fi înzăpeziţi.

Carretera de Sa Calobra, Spania

Întreg peisajul este uluitor pe traseul Carretera de Sa Calobra, dar drumul în sine este o priveliște de admirat. Geniul din culisele acestei șosele spectaculoase de 13 km, cu viraje multiple, este inginerul spaniol Antonio Parietti. El a proiectat traseul, care a fost construit manual în 1932, astfel încât să se evite tunelurile, ceea ce însemna multe șerpuieli. La un moment dat, drumul formează o buclă, curbându-se sub el însuși. Dacă ai stomacul slab, ar fi bine să alegi alt traseu. Unii șoferi au numărat mai mult de 800 de curbe între orașul Mallorca și pârâul Sa Calobra.

Cat and Fiddle, Regatul Unit

“Motanul și Vioara” se traduce numele drumului. Vei vedea că parcurgerea traseului nu este deloc o plăcere, deși are niște peisaje superbe. Ba chiar, autostrada și-a câștigat, de-a lungul anilor, un nume mult mai sumbru: The Widowmaker – Parcul Văduvelor. Motivul? Din cauza numeroaselor viraje bruște, a condițiilor meteorologice periculoase și chiar a animalelor care se rătăcesc din când în când pe șosea. Deși este recunoscut la scară largă ca fiind unul dintre cele mai periculoase drumuri din Marea Britanie, rămâne unul dintre cele mai senzaționale. Acest tronson face legătura între Macclesfield și Buxton, în Peak District.