31 aug. 2021 | 16:25

Cea mai recentă descoperire este de-a dreptul istorică: ce am aflat din ADN vechi de 7000 de ani

ACTUALITATE
Cea mai recentă descoperire este de-a dreptul istorică: ce am aflat din ADN vechi de 7000 de ani

Acum mai bine de 7000 de ani o adolescentă a murit pe insula Sulawesi din arhipelagul indonezian. La mii de ani distanță a fost descoperită nu doar povestea ei, ci a unui întreg grup uman.

Corpul complet fosilizat, aparținând femeii din Epoca de Piatră, a fost descoperit în 2015 îngropat în poziție fetală într-o peșteră de calcar pe insula Sulawesi.

Rămășițele unei tinere vânătoare-culegătoare au fost descoperite în Indonezia. În urma procesului de datare, vârsta oaselor este aproximată la circa 7000 de ani vechime. Mai mult, acest specimen poate fi primul exemplu al unui membru al unei culturi antice și misterioase cunoscute drept cultura Toleană.

Din păcate, prea multe dovezi ale existenței acestei culturi nu au supraviețuit elementelor și timpului. Majoritatea informațiilor pe care le avem provin din descoperirile arheologice care sunt destul de rare.

„Au fabricat unelte de piatră extrem de distinctive. Cele mai des întâlnite vestigii sunt vârfuri de săgeți minuscule, cunoscute drept puncte Maros. Aceste unelte nu se găsesc nicăieri altundeva în Indonezia”, a declarat Adam Brumm, unul din arheologii care au săpat în zona respectivă.

Această ramură distinctă a speciei umane nu a fost găsită nicăieri altundeva în lume, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.

O mostră ADN și poarta către Australia

Mostrele de ADN au arătat că subiectul împărtășea material genetic cu oameni din Noua Guinee sau cu Aborigenii australieni.

„Este prima oară când descoperim mostre de ADN care să aparțină unor grupuri antice din această parte a lumii, cunoscută drept Wallacea”, a declarat același Brumm.

„Wallacea” este poarta de acces prin care strămoșii aborigenilor australieni au ajuns în ceea astăzi cunoaștem drept Australia. Din cauza climei, majoritatea rămășițelor au fost distruse de către natură. Printre puținele dovezi care au supraviețuit se numără și faimosul schelet „Hobbitul”. Acesta aparține speciei umane Homo Floresiensis și a fost găsit pe insula Flores, la sud de Sulawesi.