03 sept. 2021 | 08:00

Cea mai nouă lovitură pentru români: după gaz și curent, ce se mai scumpește acum

ACTUALITATE
Cea mai nouă lovitură pentru români: după gaz și curent, ce se mai scumpește acum

Situația românilor începe să fie una din ce în ce mai dificilă. Din punct de vedere financiar, lucrurile merg din rău în mai rău. Toate se scumpesc, în mod inevitabil.

După câteva luni în care au crescut prețurile la utilități și au fluctuat destul de mult la benzină și motorină, consecințele încep să se resimtă și în alte domenii. Nu ajută nici faptul că forța de muncă pare să fie pe cale de dispariție în România. Următoarele pe listă, la capitolul scumpiri, se pare că sunt alimentele.

Cât de multe se scumpesc alimentele

În contextul în care toate industriile depind de energie electrică și/sau gaz, în următoarele luni ne vom confrunta cu un nou val de scumpiri. De această dată, lovitura asupra traiului românilor se va resimți la rafturile din supermarket, la mâncare.

„Fără discuţie vor fi scumpiri ale alimentelor, vizavi de creşterile de preţ la energie electrică şi la gaze, care sunt în urma liberalizării preţurilor şi absenţei măsurilor luate de Guvern. Liberalizarea s-a produs de ceva timp, era de aşteptat că preţurile (la energie, n.r.) vor creşte şi, chiar dacă am primit anumite garanţii, este evident că în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine.”, a afirmat Dragoş Frumosu, potrivit Agerpres. Ca referință, Frumosu este președintele Federeației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta.

În opinia sa, este absolut inevitabil ca o majorarea cu aproape 100% la curent, precum cea cu care s-au confruntat românii sau urmează să se confrunte, să nu fie resimțită peste tot. Nu ajută nici pandemia, cu măsurile suplimentare de igienă sau creșterea prețului la combustibil. Toate se vor resimți în alimente.

Liderul sindical este că toate alimentele vor înregistra în următoarele luni o scumpire de 8-10%, dar vor exista și produse care vor sări mai sus. Lactatele, de exemplu, vor sări cu 15%. Carnea de porc sau pâine s-ar putea să aibă prețuri mai mari cu până la 25%, un sfert. „Eu cred că vom avea o creştere medie de 8-10% a preţurilor alimentelor, în maximum trei luni, cu creşteri mai mari pe alte zone: la carnea de porc şi la preparate de porc cred că vom avea o creştere de 20-25%.”, a estimat Dragoş Frumosu.

Prețurile mai mari la alimente sunt doar începutul poveștii. Imediat după, urmează firmele care dau faliment, concedierile, oamenii care ajung să-și caute de lucru. ”Toate aceste efecte negative şi pe fondul aceloraşi venituri ale populaţiei şi a creşterii preţurilor vor face mai mult ca sigur ca vânzările să scadă, probabil că multe din întreprinderile mici şi mijlocii (din domeniul alimentar, n.r.) nu vor face faţă şi se vor închide, probabil că vom avea disponibilizări masive şi riscăm să ne îndreptăm spre cât mai multe importuri de alimente.    Sunt convins că după creşterile de preţuri în industria alimentară vânzările vor scădea, iar pericolul cel mai mare este pierderea locurilor de muncă ale angajaţilor din industrie.”, a concluzionat sindicalistul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele