Cea mai bună veste pentru români venită în miez de noapte. Se întâmplă cu salariile. Banii intră direct pe card

Cea mai bună veste pentru români venită în miez de noapte. Se întâmplă cu salariile. Banii intră direct pe card

Guvernul a dat vești bune pentru toți salariații din România. Iată ce se întâmplă cu salariile românilor.

Guvernul României intenționează să modifice legislația astfel încât salariații firmelor care ajung în insolvență să își poată recupera mai rapid drepturile cuvenite. Decizia, luată în contextul crizei COVID-19, vizează modificarea legii 200/2006 privind Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale, astfel încât actul normativ să vină în completarea măsurilor de sprijin luate prin legea 55/2020.

În esență, arată un proiect de OUG aflat în posesia Economica.net și intrat deja pe traseul legislativ, Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale va putea fi  accesat în condiții simplificate, iar angajatorii vor trebui să acopere sumele suplimentare plătite din această sursă, inclusiv cu dobânzi la zi.

Ce se întâmplă cu salariile românilor

Potrivit notei de fundamentare a documentului, decizia vine în completarea măsurilor de adaptare a legislației insolvenței luate prin legea 55/2020, în contextul declanșării crizei de COVID-19 și a declarării stării de urgență și, mai apoi, de alertă, pe teritoriul  României.

Pe fond, principala modificare adusă legii 200/2006 privind Fondul de Garantare a Creanțelor Salariale vizează articolul 2 al actului normativ.

În forma sa din 2006, acest articol arată următoarele: „Din Fondul de garantare se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței și față de care a fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare, denumiți în continuare angajatori în stare de insolvență”, citat de aceeași sursă.

Proiectul de OUG vine și elimină obligativitatea ca împotriva firmelor vizate să fi fost dispusă măsura ridicării totale sau parțiale a dreptului de administrare. Acest lucru înseamnă că salariații oricărei firme în insolvență (fie ca procedura a fost deschisă chiar de firmă, fie ca fost deschisă de creditorii săi) vor putea apela la fond. A doua modificare majoră vine ca urmare a primei modificări și arată că angajatorii vor trebui să completeze sumele plătite suplimentar din Fond, conform Codului Fiscal plus dobânda BNR de la data plății creanțelor.

Citește și:
Etichete: