Ce se întâmplă în 2022 cu comerțul: avertismentul experților ne vizează pe toți

Ce se întâmplă în 2022 cu comerțul: avertismentul experților ne vizează pe toți

Organizația Mondială a Comerțului a fost optimistă în ceea ce privește estimările privind evoluția comerțului mondial, în 2021 și 2022. Cu toate acestea, a venit și cu un avertisment în legătură cu riscurile care pot apărea.

După declinul din 2020, anul acesta, schimburile comerciale internaționale înregistrează o creștere de 10,8%, față de 5,3%. Organizația Mondială a Comerțului estimează o expansiune de 4,7%. În aprilie, OMC previziona un avans de 8% în 2021 și de 4% în 2022. Optimismul privind schimburile comerciale vine la pachet și cu un avertisment. Riscul de infectare nu a trecut și nu se poate ști când acesta va dispărea. Ținând cont de faptul că în țările cu venituri scăzute au fost administrate doar 28 de milioane de doze de vaccin, aici e foarte probabil ca criza sanitară să persiste. Până când acest context nefast nu va trece, comerțul nu va putea revenii la ceea ce a fost înainte.

Care sunt estimările OMC?

Organizația Mondială a Comerțului estimează că exporturile Asiei ar urma să urce cu aproape 15% în 2021 față de 2019, iar cele din Europa și America de Nord s-au redresat semnificativ. În ceea ce privește Africa și Orientul Mijlociu, acestea vor fi sub nivelul de dinaintea pandemiei. Okonjo-Iweala încearcă să faciliteze încheierea unui acord care include cele 168 de state membre OMC. Acordul propune majorarea distribuirii de vaccinuri către țările în curs de dezvoltare.

Sperăm că va exista o soluție pragmatică acceptabilă pentru ambele părți”, a declarat șeful OMC. Organizația Mondială a Comerțului este o structură gestionată de statele membre. Aceasta este piatra de temelie a unui sistem comercial bazat pe norme. Scopul ei este să mențină piețele deschise și să asigure noi oportunități pentru furnizori. De asemenea, aceasta promovează dezvoltarea durabilă în domeniul comerțului.  Practic este un instrument puternic care vine în sprijinul comercianților. Aportul OMC pe piață este major, deoarece negociază, sprijină, soluționează și facilitează orice practică comercială care vine în sprijinul statelor membre.

Citește și: