08 iul. 2020 | 07:02

Organizația Mondială a Sănătății, sabotată de Trump, în plină pandemie: ce se întâmplă acum

ACTUALITATE
Organizația Mondială a Sănătății, sabotată de Trump, în plină pandemie: ce se întâmplă acum

Autoritățile americane, sub conducerea lui Donald Trump, au anunțat inițierea demeresurilor legate de ieșire din Organizația Mondială a Sănătății. Gestul vine la pachet cu o retragere masivă de fonduri.

Donald Trump caută disperat o soluție pentru a nu părea unicul responsabil când vine vorba de cele 3.1 milioane de cazuri de coronavirus înregistrate în SUA și 134.000 de decese. Cea mai recentă țintă este OMS. Organizația este acuzată de Washington că a întârziat să reacționeze la pandemia de coronavirus.

Statele Unite ale Americii reprezintă cel mai mare contribuabil financiar la OMS. Din fericire, va mai trece un an, până când notificarea va intra în vigoare, pe 6 iulie 2021. Cu alte cuvinte, cu un pic de noroc, dacă va exista alt președinte la Casa Albă până atunci, situația s-ar putea schimba.

Notificarea din partea lui Trump a ajuns ieri la secretarul general al ONU, Antonio Guterres. El este ”depozitarul pentru OMS.” Întreaga situație este cu atât mai neobișnuită cu cât SUA este membră fondatoare a Organizației Mondiale a Sănătății, din 1948. Cu alte cuvinte, este parțial responsabilă de modul în care funcționează.

Pentru a ieși din OMS, o țară trebuie să respecte un termen de un an de la notificare și să fie la zi cu contribuțiile. Aceleași reguli se aplică și în cazul SUA.

Ca referință, Trump a acuzat OMS că este subordonată Chinei şi că nu a fost suficient de fermă şi de transparentă în perioada pandemiei de Covid-19. Din câte se pare, o anchetă a jurnaliştilor de la Associated Press arată că oficialii chinezi au ascuns date importante OMS la începutul pandemiei şi că oficialii OMS ştiau asta, dar au preferat să mulţumească public Chinei pentru colaborare.

Momentul este cu atât mai trist, cu cât coaliția condusă de Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția vineri că are nevoie de 31,3 miliarde de dolari în următoarele 12 luni pentru dezvoltare și implementa teste, tratamente și vaccinuri în contextul pandemiei de coronavirus. Până la ora actuală, singurii bani au venit din donații, 3,4 miliarde de dolari, când este ”o nevoie urgentă” de suma de 13,7 miliarde de dolari.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele