Ce se întâmplă cu restricțiile din România, după 1 iunie: premierul a explicat că nu va fi doar ”lapte și miere”
Din varii motive, România se va confrunta cu numeroase restricții pentru mult timp de acum înainte, în contextul pandemiei de coronavirus. Chiar și așa, după 1 iunie, lucrurile vor arăta un pic mai bine, conform premierului Florin Cîțu.
În urmă cu câteva săptămâni, Florin Cîțu a făcut valuri la nivel național când a anunțat că pandemia se termină în România pe 1 iunie 2021, cel puțin din prisma restricțiilor. Șeful Guvernului a făcut acea promisiune pornind de la numărul de vaccinări care fi trebuit să fie efectuate la nivel național până la data menționată mai sus. Între timp, a devenit evident că românii nu mai vor să se vaccineze. La această oră, capacitatea de vaccinare a țării a devenit irelevantă.
Chiar și în aceste condiții, liderul Guvernului încearcă să fie optimist și a făcut câteva promisiuni legate de ce se va întâmpla de la 1 iunie în România. În primul rând, independent de numărul de cazuri depistate în regiune, restaurantele se vor deschide la o capacitate de 30-40%.
„Cred că putem să discutăm după 1 iunie de unele măsuri de relaxare. Masca – nu cred că este momentul, în spaţiul public. Putem să discutăm de evenimente unde oamenii sunt vaccinaţi, putem să discutăm de restaurante care, de exemplu, să nu mai fie legate de rata de incidenţă dacă tot personalul dintr-un restaurant este vaccinat. Suntem într-un municipiu sau într-un oraş în care avem o rată de vaccinare mai mare – putem să gândim măsuri care să ne spună că restaurantele nu mai depind de rata de incidenţă, rămân deschise cu 30%-40%. (…) Acum putem să vorbim de altfel de turism în ţară dacă ne vaccinăm”, a spus Cîţu la TVR 1.
Într-o lume ideală, prim-ministrul spera ca aproximativ 5 milioane de români să se vaccineze până la 1 iunie. Acum, a devenit semnificativ mai improbabil acel prag, cu tot cu optimismul lui Cîțu. „Ieri am depăşit 3 milioane. Sunt 3 milioane de persoane vaccinate. E important, pentru că asta înseamnă 20% de persoane vaccinate. Avem un obiectiv ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, peste 30% dintre persoanele care ar trebui să fie vaccinate, persoanele adulte. E important, pentru că ne-am uitat la ţările care până acum au avut un grad mai mare de vaccinare, mai rapid decât noi şi aici au început să introducă măsuri sau să scoată din măsurile pe care le aveau pentru a ne apropia de realitate. Această ţintă de 5 milioane e foarte importantă. (…) E foarte realistă”, a afirmat prim-ministrul.
Pentru a facilita vaccinarea cât mai rapidă a populației, vom vedea atât maratoane de vaccinare ca la Timișoara, dar și centre de vaccinare temporare, în fabrici sau mobile. Din nou, Florin Cîțu a insistat asupra faptului că vaccinarea este singur soluție să revenim la o pseudo-normalitate.
„Nu există altă soluţie. Nu putem să găsim altă soluţie, nu avem altă soluţie în acest moment decât să ne vaccinăm. Campania aceasta de vaccinare nu reprezintă un moft, nu este un obiectiv al acestui Guvern. Este o campanie pentru viaţă. Uitaţi-vă prin ce am trecut anul trecut, uitaţi-vă la numărul de persoane care au murit. (…) Este o campanie pentru a reveni la normalitate şi pentru a trăi o viaţă normală”, a mai concluzionat șeful Guvernului.